Robert Bryndza:Shadow Sands rejtélye

 Robert Bryndza brit író, zeneszerző. Shadow Sands rejtélye című thrillerének főhőse a már a Nine Elms réme című könyvből megismert Kate Marsh. Az alábbiakban egy rövid spoilert közlünk erről a remek thrillerről, amely fiatal és idősebb korosztályhoz tartozó Olvasók számára is kitűnő szórakozás. 

Shadow Sands egy elképzelt kisváros Angliában. A történet napjainkban játszódik. A városhoz közeli kemping mellett működik egy víztározó. Kate Marsh és tizenhat éves fia, Jake, éppen búvárkodnak, megnézik a víztározó által elárasztott falu nyomait. Ám kellemetlen meglepetésben lesz részük:a vízben ugyanis egy holttestet találnak, a tizenhat éves Simonét- akiről az Olvasó tudja, hogy nem balesetben halt meg. A rendőrség balesetként zárja le az ügyet. Kate Marshot azonban felkeresi Simon édesanyja, és elmondja neki egy finom olasz kávé mellett, hogy nem hisz a rendőrségnek. Simon ugyanis jó úszó volt, majdnem kijutott a londoni olimpiára. Kizárt, hogy éjnek éjjelén ruhástul-cipőstül beugrott volna a vízbe. Kate felhívja a rendőrség figyelmét a hallottakra. Pár nap múlva a rendőrök átminősítik az ügyet, gyilkosságként kezelik, s letartóztartják a srác barátját, akivel együtt kempingeztek. Kiderül ráadásul, hogy ez a fiatalember próbaidőn van erőszakos bűncselekmények miatt. 
Kate-nek kezd az ügy nem tetszeni. Ekkor tűnik fel a színen az olasz származású Magdalena, aki a helyi egyetemen oktat, szakterülete:városi legendák az angol nép folklórjában. Kiderül, hogy ezen a környéken időnként furcsa, szinte embehez tapadó köd akadályozza a mindennapi életet, de láttak már itt háromméteres szörnyű állatot. Ezen a környéken már több alkalommal tűntek el emberek, férfiak, és nők is, többségükben olyan, lecsúszott környezetből származtak, akiket nem keres senki. Magdalena egy vasárnapi randit provokál Kate asszisztensével, Tristannal, de nem megy el. Eltűnik. Keresni kezdik, a gyanú még Tristanra is rávetül. Az Olvasó tudja, hogy a tanárnőt egy ismeretlen, idősebbnek tűnő- de lehet, hogy csak magát idősnek álcázó- férfi vitte el, és egy rémisztően sötét helyen tartja fogva, állandóan valamiféle altatószerrel tartja féken. Magdalena azonban nem adja fel, nekitámad a férfinak, megsebzi a mellkasán, elveszi a revolverét- mindent megtesz a szabadulásáért. 
Közben a helyi politika is beleavatkozik az ügybe. A víztározó ugyanis a Baker család tulajdona, akik magánterületként kezelik a tavat és környékét, az arra tévedő netán kíváncsiskodó idegeneket olykor fegyverrel tartják távol. A Szabad Mozgásért Egyesület ugyanakkor közterületnek tartja a helyet, és követeli, hogy nyissák meg újra a forgalom előtt. Ez természetesen a Baker családnak nem tetszik...Eláruljuk még azt is: ami Kate-t és asszisztensét nyomra vezeti, az egyetlen mondat egy véletlenül hallott beszélgetésből. 

Robert Bryndza remekművet alkotott. Ez tényleg az a thriller, amit csak együltében ( egy napozáskor, egy vonatút alatt stb.) lehet végigolvasni. Az újabb és újabb részigazságok fényre derülése valósággal húzza az Olvasót. És a megoldást- azaz: ki a rejtélyes fogvvatartó- tényleg nagyon nehéz kideríteni. Ajánljuk ezt a könyvet a krimi, a a thriller, a kalandregény minden kedvelőjének. Remek szórakozás lesz! 

Libri, 2021, Fordította Weisz Böbe

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása