Az Év Novellái 2022

 Remekül válogatták össze a kötet darabjait Erős Kinga és Bíró Gergely szerkesztők. Az Év novellái 2022 című antológia olyan könyv, amelyben mindenki megtalálja a neki tetsző olvasnivalót. Ebben a rövid könyvajánlóban a recenzens néhány kedvencét emeli ki a rendkívül gazdag termésből. 

Ferdinandy György:Túl a szavakon. Az elbeszélő én a pandémia bezártsága alatt keresi kapcsolatait a világgal. Rájön, hogy a természet az, amely vigasztalást nyújthat ebben a szomorú helyzetben. De mit lehet tenni, ha a feleségünk allergiás a mcskákra?

Mátyás Győző:Viola Bár. A mű az 1950-es évek világába, Magyarországra, a Rákosi-korszakba vezet el bennünket. Egy belügyes százados belészeret egy pincérnőbe, akit viszont az állambiztonság korrumpálni, azaz beszervezni akar. Hamarosan egy német üzletemberre állítják rá a pincérnőt- aki rájön, jobban szereti áldozatát, mint a századost. A tiszt rendkívül féltékennyé válik, s beköpi a német konzulátuson, hogy mi a helyzet. Vajon mi történik a pincérnővel?

Ványai Fehér József: Kossuth Lajos Ködmönösön. A novella a Kádár-korszakban játszódik. Megüeresedik Ködmönös község tanácselnöki posztja. Ketten pályáznak, a Hazafias Népfront jelöltje, akinek azonban csendőr volt az apja, és a jelenlegi párrtitkár. Csakhogy Pászkány Tibor, aki jókora adag illúziókkal szemléli az életet, könnyen keresztbetehet a jelöltnek. Rendszerváltó hangulat sehol, minden olyan, mint két évtizeddel korábban. 

Bárány László: Államférfiak. A novella igen messze időkbe vezet vissza, amikor a magyar törzsszövetség még a Kazár Kaganátus része volt. A kagán Levedit szeretné a magyarok élén látni, ám Levedi attól retteg, hogy ez pusztán arra irányul, hogy félreállítsák őt. Ezért maga helyett fiát, Álmost javasolja erre a pozícióra. Álmos tudja, hogy a magyaroknak más politikai keretek között kellene élniük. 

Kákonyi Lucia: Retro Conta Cyber. A mű egy igazi mai fiatal lány és egy kamaszfiú szerelméről szól. A lány igazi modern, nem használ tollat, papírt, a fiú viszont kissé régimódi, pl. naplót ír, tollal, mint a régiek. A lány elképesztően kisajátító, nem bírja elvselni, hogy van Olivér életének olyan részlete, amiről nem tud. Mikor a fiú amerikai ösztöndíjra jelentkezik, a lány dührohamot kap és elhagyja. Az a tanulság, hogy lehet valaki akár retro, akár cyben, akkor is csak fiatal marad, félig gyerek. Mindenkinek meg kell érnie egy kapcsolatra. 

Elképesztő gazdag a magyar prózairodalom, tartalmilag, tematikailag igen változatos. Az Év novellái 2022 nagy utazás abban a gigantikus világban, amit kortárs irodalomnak neveznek. Minden olvasni szerető embernek ajánljuk ezt a könyvet. 

Magyar Napló-Írott Szó Alapítvány, Budapest, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása