Joe Alex:A halál beszél helyettem

 Joe Alex ( aki amúgy lengyel, de nehéz kiejteni a nevét) könyve nagyon jó nyári kikapcsolódás. A halál beszél helyettem igazi angol típusú, klasszikus krimi, az utolsó percig nem tudjuk, ki a gyilkos. Alex módszere az, hogy folyamatosan egy megoldás felé tereli az Olvasót- aztán erről az egyetlen megoldásról is kiderül, hogy rossz. Az Olvasó pedig kétségbeesik:akkor most nincs is megoldás? Dehogy nincs! Csak más perspektívából kell az eseményeket szemlélni.
A halál beszél helyettem című krimit a műfaj minden kedvelőjének ajánljuk. Egy rövid kis spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az Olvasáshoz. 

Joe Alex ( az író az írói álnevét használja, mint fő alakjának, a magánnyomozójának nevét, ezáltal olyan érzésünk keletkezik, mintha Alex utólag írna a saját eseteit, harmadik személyben. Zseniális!), barátnője, Caroline Baecon és Parker felügyelő színházba mennek. Ionescu: Székek című darabját nézik meg, az idős, nem túl híres Vincyvel a főszerepben. Az előadás látszólag rendben lemegy( bár többen felfigyletek arra, mennyivel másképpen, mennyivel tisztábban, sallangmentesebben játszott Vincy a második felvonásban, mint az elsőben), utána azonban holtan találják az idős színészt az öltözőjében. Méghozzá különleges pózban:
1.Az áldozat hanyatt fekszik a kanapén, mellette egy csokor rózsa, amit egy hölgy nevében egy küldönc hozott.
2. Kezében egy üres borítékot szorongat
3. Melléből tőr áll ki, a gyilkos eszköz nyelén felirat:" Emlékezz a barátodra!".
4. Az öltözőt valaki alaposan átkutatta.
Kiderül, hogy Vincy ott akarta hagyni a színházat, saját filmstúdiót akart alapítani, ehhez pedig nagyobb összegre számított valahonnan. A színház többi dolgozója nem bánta volna, ha Vincy elmegy, mindenki utálta. Magára haragította a rendezőt, a fiatal, tehetséges Darcyt is: elszerette a nőjét, a Ionescu-darabban az öregasszonyt játszó Evát,mire a rendező megfenyegette őt.Hamarosan kiderül, hogy az áldozat ráadásul zsarolt valakit, innen lett volna a pénz az önálló indulásra. Hamarosan az is kiderül, hogy kit zsarolt: a köztiszteletben álló Dodd családot, méghozzá azzal, hogy tudja, lányuk valójában törvénytelen gyermek, nem része a helyi elitnek. Az éjszakai portás, aki amúgy elaludt, emiatt pedig lelkiismeret-furdalása van, látott egy hölgyet bemenni az áldozat öltözőjébe. 
Alex azonnal rájön arra, hogy 
- az eseményeknek két különböző forgatókönyve lehetséges, ez két különböző gyilkost feltételez, azonban még egyik változatban sem tudja, ki a gyilkos
- a tőr nyelén található felirat fontos lehet, de lehetséges, hogy nem az
- megfejti, miért szorongatott kezében az áldozat üres borítékot
- Tudja, mi történet az első és második felvonás között, de maga is elcsodálkozik, nem érti- eleinte- hogy ennek hogyan lehet köze a bűntényhez. 
Parker felügyelő teljesen megbízik Alexban, és jól teszi. 

Joe Alex a világ legprecízebb krimiirója. Ha kell, kilenc lehetséges bizonyítékkal támasztja alá állítását, amelyet egyesével, számozva felsorol. Így A halál beszél helyettem című krimi valóban azzá válik, aminek kellene lennie: logikai rejtvénnyé. Minden ismerünk, minden ki van elemezve, a gyilkos mégis csak egyvalaki lehet. Kíváncsi vagyok Ön rájön-e. 

Európa Könyvkiadó, 1978. Fordította Murányi Eszter.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása