Sergyán Ödön:Sakkvarázslatok

 Különleges sakk-könyv, melyet azok forgatnak majd élvezettel, akik a sakkjáték művészi vonatkozásait helyezik előtérbe, akik imádják a csodálatos kombinációkat, váratlan áldozatokat, melyek nagymesterpartikat döntenek el. Sergyán Ödön:Sakkvarázslatok című könyve mezőnként csoportosítja a nagyszerű áldozatokat, matt-támadásokat, elkerülhetetlen anyagi nyereségeket, szóval, mindazt, amit sokszor felületesen, taktikának vagy "taktikai motívumoknak" nevezünk. 
Mindjárt az első, az a1 mezőt kulcspontnak tekintő Stamma-végjáték remekmű. Ha nem tudom, hogy valamit az a1 mezőn kell kezdeni, nem jövök rá, hogy a futót kell a1-re tenni...Nem kevésbé szép a következő oldalon található Van de Sterren-Kamsky játszmabefejezés, a csodálatos Va1 lépéssel. Ugyanezt fordítva láthatjuk egy 1979-ben játszott Ivancsuk-Velimirovics játszmán. Annyit azért hozzátennék, hogy világos a sima axb5-tel is nyerne,csak éppen matt-támadása nem lenne. Váratlan csendes lépéssel nyer világos a Gyimesi-Fox, (Budapest, 1996) partiban. A Fxa6 lépés még éppen kitalálható, hiszen sötét királyállása nem túl acélos, világosnak viszont jó támadása van, viszont az azt követő Fd3 már sokaknak okozna fejfájást. Akadnak a könyvben klasszikussá nemesedett játszmák is, pl. Capablanca-Treybal (1929). Tudják, ez az tankönyvi példa, ahol világos úgy leszorítja sötétet, hogy majdhogynem nincs is lépése...Azért a Fa6 megoldást itt is kevesen fedeznék fel- hiába, Capablanca egy igazi zseni volt. Viszont- legyen ez az én dicsőségem- a Tal-Botvinnik játszma nyerő lépését bizony megtaláltam- ettől én még nem vagyok Tal, a " rigai varázsló"-nak senki sem szólt, hogy " figyelj, Misa, itt most bástyaáldozat jön!". A 2002-es Marin-Lékó parti pedig azt bizonyítja, hogy: (figyelem, fiatalok!) nemcsak nyílt állásban vagy nyílt centrum mellett lehet taktikusan, kombinatívan játszani. Bizony, a zárt vagy félig nyílt állások is számtalan taktikai lehetőséget rejtenek magukban- csak éppen több figurával, bonyolultabb gyalogszerkezettel. 
A Széles-Sergyán parti ( 198.oldal) több szempontból is tanulságos.
1. Ne indítsunk matt-támadást, ha mi magunk is fenyegetve vagyunk
2. Ne akarjunk mattot adni azért, mert majdnem jó matt-támadásunk van,- úgyis én nyerek- alapon
3. A szorult helyzetből olykor egy jó taktikai manőver lehet a kiút, akár egy csnedes gyaloglépéssel.
Hogy a szokatlan lépéseknél maradjunk:bár nem így taníták, van, hogy a világos király segít a mattadásban, mégpedig a középjáték kellős közepén. Sötétnek pedig olyan szinten nincsenek harmoniában a figurái, hogy megkérdezném:ez az állás milyen nyitásból jött ki? Persze, utána is nézhetnék, ha annyira érdekelne...
Napjainkban a sakk titkát sokan a megnyitásban keresik. Sergyán Ödön könyve bebizonyítja, hogy nem ott van. Hanem az eredetiségben, a kombinációban, a tisztáldozatokban. Azoknak ajánljuk ezt a kitűnő könyvet, akik a szépséget szeretik a sakkban, s maguk is szeretnének szépen játszani. A sakkvarázslatok ebben óriási segítséget nyújt. Persze, sokan megkérdőjelezik az alapkoncepciót, merthogy ugyebár a kombináció nem egy mező kérdése. De nem ez a lényeg, hanem a csodálatos kombinációk gazdag tárháza. 
Nem kevésbé érdekes része a könyvnek a szöveg. Csom István, Portisch, Kamsky, Szmiszlov, Adorján, Fisher, Polugajevszkij, Szent-Györgyi Albert és még sok más hivatásos és amatőr sakkozó híresség mondja el gondolatait erről a nagyszerű játékról,amely számomra mindig is a játékok királynője marad. 

Kiadó:Sergyán Ödön.A kiadás éve nincs feltüntetve. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása