Jesmyn Ward:Hallgasd a holtak énekét!

 Jesmyn Ward az új amerikai író-generáció kitűnő képviselője.,1977-ben született.Hallgasd a holtak énekét! című könyve igen magas színvonalú szépirodalom, a 21.század egyik irodalmi bestsellere. Nemcsak Amerikában, de Európában is igen népszerű könyv. Szokásuknhoz híven, egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az olvasáshoz.

A cím azt fejezi ki, hogy mindig, minden körülmények között oda kell figyelnünk múltunkra, őseink emlékét ápolni kell. A történet egy szegény sorsú fekete amerikai családról szól. A hetvenhez már közel járó Papa közülük a legaktívabb, mindent megcsinál a farmon és az erdőben, amit kell, gondozza a kecskéket, a disznókat. Felesége, mama, rákos, valószínűleg végstádiumban, de a család nem küldi őt hospice-házban, mert ott akarnak lenni mellette, segíteni a szenvedésében. Lánya, Léonie, felelőtlen, hanyag életet él, nem kerülik el a kábítószerek sem, az sem érdekli, hogy már két gyermeke is van: a kamaszodó Jojo és a csecsemő Michaela, akit Kaylának is neveznek. Az anyának nincs érzwelmi kapcsolata a gyerekekkel, nem érett személyiség. Léonie férje börtönben van, három évet kapott, a kis csecsemőt többnyire a tizenkét éves fiú, Jojo gondozza, már amennyire egy tizenkét éves fiú képes erre. Papa, miközben tanítgatja unokáját a gazdaság vezetésére, sokat mesél egy büntetőtáborról, ahová kisebb bűncselekményért zárták a foglyokat és kegyetlenül, a tűző napon dolgoztatták őket a gyapotmezőkön. Itt papa szárnyai alá vett egy tizenkét éves gyereket, akit a fehér őrök kegyetlenül megkínoznak. 
A történetet két szereplő, Jojo és Léonie nézőpontjából is megismerjük, a fejezetek narrátorai felváltva a fiú és anyja. A történet voltaképpen azzal keződödik, hogy a börtönben lévő Michael levelet ír, miszerint feltételesen kiengedik. Léonie, barátnője, Misty, Jojo és Kayla egy rozzant kocsival elindulnak, hogy találkozzanak Michaellal. Az úton a kis csecsemő gyomorrontást kap(talán ebben az is közrejátszik, hogy energiaitalt itatnak vele...), folyamatosan hány, ráadásul Léonie nincs a helyzet magaslatán, valamiféle szederlevélből készít főzezetet a gyereknek, de annak betegsége csak nem akar elmúlni. Találkoznak Allel, Michael ügyvédjével, aki maga sem teljesen tiszta kezű, falaz kisebb bűncselekményeknek ( az egész utazás az Odüsszeusz-történetet juttatja eszünkbe, az utazóknak mindenféle próbákat kell kiállniuk). Aimokr Michael újra látja családját, idegenek egymásnak. Ekkor Jojo megtalálja a maga lélektani menekülését.

Nagyon megrázó, érzelmeink legmélyére hatoló könyv a Hallgasd a holtak énekét!. A szereplők annyira magukkal hordozzák a történelem minden keservét, hogy itt, a jelenben is tovább folytatódik ez a nagyon keserves sors. Transzgenerációs átok? Talán. Jesmyn Ward attól nagy művész, hogy fel tudja venni minden regényalakjának nézőpontját, képes ugyanazt a történetet valóban más-más szemmel, nyelvi- és fogalomkészlettel láttatni. Recenzens nem szégyelli bevallani: sokkolta őt a könyv, mélyen elgondolkodtatta, hetekig nem tudta elfelejteni. 
Kinek ajánljuk ezt a nagyszerű regényt? Hát, mindenkinek, akiket érdekel az irodalom, érdekli a történelem és érdekli Amerika. Hátborzongatóan sokrétű könyv, kívánok mindenkinek ilyen olvasmányélményt! 

XXI. Század Kiadó,2018. Fordította Pék Zoltán.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása