Jamie Susskind:Politika a jövőben

 A könyv alcíme:Életünk a technológia uralta világban.

Jamie Susskind könyvét azoknak a Kedves Olvasóknak ajánljuk, akik naprakészek akarnak maradni politikatudományból, de érdeklőnek a szociológia, a közgazdaságtan, a technika- és technológiatörténet, egyszóval: a társadalomtudományok széles spektruma iránt is. A Politika a jövőben azokba a folyamatokba vezet el bennünket, melyek a technológia fejlődésével párhuzamosan a politikatudomány, a gyakorlati politika és a társadalom számára jelentek majd kihívást. Ezen trendek, dolgok egy része, már itt van velünk, egy részükkel fiainknak és unokáinknak kell megbarátkozni. Néhány átgondolásra érdemes kérdést, problémát, témát ismertetünk ebből a nagyon fontos könyvből. 

Fel kell tennük a kérdést: a technológia fejlődés változatlan sebességgel folytatódik, exponenciálisan nő ( Moore- törvény), vagy éppen jön majd valami apokaliptikus katasztrófa, és az emberiség isszasüllyed az önellátás világába ( Susskind a középső változat mellett teszi le a voksát). Miért hatja át egész életünket a technológia, ki tudunk-e bújni alóla, s bűnt követünk-e el azzal, ha kibújunk? Mit jelent az, hogy a technológia egyre inkább integrált, pervazív, szenzitív, konstitutív, konnektív, immerzív? Igaza volt-e eliotnak, a nagy költőnek és drámaírónak akkor, mikor azt írta, hogy az ember természeténél fogva nem bír el túl sok valóságot? Milyen szerepe lesz társadalmi- és közéletünkben a virtuális valóságoknak? Lehet-e a nem túl távoli jövőben VR-rendszerekben eldönteni képviselőválasztásokat ( recenzens szerint ez utóbbit a hatalmát féltő, hús-vér, " offline" politikai elit még jó darabig nem fogja engedni...)? Milyen következményekkel jár a közéletre nézve az, hogy egyre több adatot tudnak rólunk a tech-cégek? Egyáltalán:a virtuális világban( ami jelenleg az internetet jelenti), illetve a közösségi portálokon elért győzelem, azaz a " lájkbajnokság" megnyerése, releváns-e a tényleges szavazás szempontjából?
Az mindenki számára világos, hogy kissé újra kell értelmeznünk a demokrácis fogalmát. Mert például: adva van egy mesterséges intelligenciával működő gép, amely egy vak embernek segít annak mindennapjaiban. Talán felmerülhet a kérdés: ez az MI miért nem szavazhat a képviselőválasztáson vagy az elnökválasztáson? Hiszen
- résztvesz az állam mindennapi életében
- jószolgálati feladatot lát el
- sokkal több adattal, inforámcióval rendelkezik, mint a szavazó magánszemély hús-vér polgárok többsége
Bizony, ezeket a kérdéseket a következő generációnak kell megválaszolni. És persze, valamilyen gyakorlati megoldást adni. 
És itt az adatokról szólva: hogyan fognak élni a tech-cégek az adatbirtoklásból adódó megnövekedett hatalommal? Lehet, hogy hamarosan külön politikai fórumuk is lesz ezeknek a cégeknek?
Susskind szerint a hatalmat a jelenben , és a jövőben a kód(ok) birtoklása és működtetése jelenti majd. A legtöbb ember számára a kódok nem átláthatók, külső szakemberek pedig nm férnek hozzájuk, mert védi őket a szerzői jog. 
Hogyan változik az állam szerepe? A kínai modell irányábam menetelünk, ahol az állampolgárokról megfigyelés segítségével döntik el, hogy mit érdemelnek (pl. felszállhatnak-e villamosra? beiratkozhatnak-e a könyvtárba? gyermekeik járhanak-e előkelő magániskolába?)), vagy az állam megelégszik az erőszaknak olyan monopolizálásával, amilyen minden demokratikus társadalomban van. Érdekes az is, hogy az állampolgár a biztonságért cserébe hajlandó lesz-e beáldozni demokratikus jogai egy részét? Egyáltalán:kér-e tőlük valaki ilyet?

Susskind könyvében hatalmas szellemi terepet jár be. Ha olvassuk, nyitottnak és érdekőlődőnek kell maradnunk. Fiatal értelmiségiek, egyetemi hallgatók számára ez a könyv aranybánya lehet. Nyitott szívvel, nyitott elmével kell olvasni. 

Athenaum, 2021. Fordította Torma Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása