Jókai Mór:A háromszínű kandúr

 Jókai Mórt a kulturális köztudat elsősorban regényíróként tartja számon. Kevesebben tudják,hogy a "nagy mesemondó"kiváló elbeszéléseket,novellákat is írt. Ezekből tett közre kitűnő válogatást a Populart Kiadó Diák-és Házikönyvtár sorozata.

Nézzünk meg egy párat ezekből az elbeszélésekből!A Nepean-sziget egy kalandos történet,fűszerezve némi romantikus miszticizmussal,ami rendkívül egyedivé teszi a művet. Ez a sziget afféle száműzetési hely,rettenetes bűnök (pl.apagyilkosság,kannibalizmus) elkövetői kerülnek ide,no meg azok,akiket a kormányzó el akar tüntetni. A szigeten az amúgy sem egészséges lelkületű emberek teljesen elállatiasodnak. Egy este fiatal lányt hoznak ide csónakkal. A lánynak hamar akad pártfogója,de visszanyerheti-e szabadságát az,akitől minden hatalom meg akar szabadulni?Külön ajánlom az Olvasó figyelmébe a dzsungel növényzetének rendkívül alapos,ugyanakkor élettel teli leírását. 

Különös,hosszú címe van a következő elbeszélésnek:Hol leszünk két év múlva?avagy három exkolléga Szibériában. Az 1848-ban publikált elbeszélés azzal indul,hogy két magyar találkozik Szibériában. Már évek óta ott élnek,hozzászoktak a fókazsírhoz,a fókahúshoz,a hideghez,az anyaföldtől távoli élethez. Aztán jön egy harmadik,aki most érkezett Magyarországról,elbeszéli,mi a helyzet otthon. Az országot pacifikálták az oroszok,minden várostól elvették a nevét,tilos a szabad sajtó,gyakoriak a kínzások. Aztán kiderül valami...Mindenesetre furcsa,hogy Jókai 1848-ban ilyenekről írt. 

A Székely asszony című elbeszélés 1850-ben jelent meg,az elbukott történelmi sorsfordulónak,az 1848-49.évi forradalom és szabadságharcnak állít emléket. Idegen hadsereg támadja Székelyföld legnagyobb városát,Sepsiszentgyörgyöt. Minden férfi a fronton harcol,kivéve a nagyon öreg Dezső bácsit,és egy sánta fiatalembert. Utóbbi nagyon szeretne harcolni,de nem katonaképes. A csata veszni látszik,menekülnek a katonák. Csakhogy az asszonyok elzavarják a hazafutókat."Keress magadnak más hazát,ha ezt megvédeni nem tudtad...". Az asszonyok elhatározzák,hogy életük árán is megvédelmezik a várost. Dezső bácsi a vereség hallatán szívrohamot kap. Már csak egyetlen férfi maradt a városban. Különleges feladatot kap...

A nagyenyedi két fűzfa Jókai talán legismertebb elbeszélése,olykor még tankönyvekbe is beleteszik,legalább ennyit ismerjen meg Jókaiból a diák...Diákokról szól maga a mű is,nagyenyedi kollegista diákokról. A híres kollégiumot-ami ebben az időben(a Rákóczi-szabadságharc idejében járunk) a mai középiskolának felel meg-az igen szigorú Tordai Szabó Gerzson rektor uram vezeti. Tordai uramnak van egy igen szép lánya,Klárika.Apja elzárja a világtól,nem engedi,hogy fiatalemberekkel barátkozzon. A rektornak van két kedvenc diákja,József és Áron,akik viszont teljesen belehabarodtak a szépséges lányba. Levelet is csempésznek be neki a kertbe. Csakhogy Klárika megtalálja a szerelmesverssel írt papirost,és szól az apjának. Tordai nagyon megharagszik a fiatalemberekre. A várost viszont ostromolják a labancok. A történelmi veszedelemben a diákok találják meg a megoldást.

A háromszínű kandúr voltaképpen a magyar polgárosodás metaforikus leírása. Pugonyi Estyán uram elszegényedett magyar nemes,aki egy angol lapban azt olvassa,hogy egymilló angol fontot nyer az,aki kitenyészti a háromszínű kandúrt. Pogonyi uram rengeteg macskát begyűjt,emiatt aztán bolondnak kezdik nevezni. Szomszédja,Liba Kis Jánosné viszont libákkal kereskedik,Londonba minden évben szép kis nyereségre tesz szert. Pogonyi uram egyetlen fiát jogásznak adná,ám neki semmi kedve nincs a latin nyelvhez,meg a görög nyelvhez,inkább valami gyakorlatias mesterséget választana. A fiú udvarolni kezd Liba Kis Jánosné lányának,pedig apja valamilyen nemeskisasszonyhoz adná. Egy nyáron aztán Pogonyi uram  együtt utazik Londonba Liba Kis Jánosnéval. A háromszínű kandúrért kitűzött egymillió fontra pályázik.

Kinek ajánljuk Jókai Mór könyvét?Mindenkinek,aki szeret olvasni. Lehet,hogy diákokat jobb lenne ezen rövid elbeszélések által bevezetni Jókai utolérhetetlen prózájába. A háromszínű kandúr elsőrangú irodalom,egy kevésbé ismert szelet egy hatalmas,finom tortáról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása