Lőrincz L.László:Kéz a sziklán

 A kalandregény magyar mesterének,Lőrincz L. Lászlónak Kéz a sziklán című könyve a látszólag össze nem függő események egységéről szól. Arról,hogy a nálunknál magasabb erők tettei a Föld minden pontján érezhetők. Minden összefügghet mindennel,csak a megfelelő perspektívából kell közelíteni a tényekhez.

Rövid spoiler,aki nem akarja elolvasni,ugorjon a bekezdés végére! Mayfield doktor megvásárolja tragikus körülmények között elhunyt egykori kollégája kastélyszerű házát. Feltűnik neki,hogy mind a pince,mind a padlás teljesen üres. A házvezetőnő szerint Fraser doktort meggyilkolták. Mayfield egy dossziét talál a házban(egy foszforeszkáló nyíl vezeti nyomra),és egy videokazettát. Fraser doktor ezen a kazettán elmesél egy megoldatlan orvosi/bűnügyi esetet. Egy kislánynak 4 és 11 éves kora között megváltozott a vércsoportja,miután favágóként dolgozó édesapja gyanús körülmények között munkahelyi balesetet szenvedett. Erre nincs magyarázat. Következő színhelyünk az Egyesült Államok. Egy kamionos felszed egy gyönyörű stopposlányt,akinek különös kérése van:a temetőbe akar menni,éjszaka,az esőben. A  kamionost még aznap este holtan találják,ráesett egy márványból készült sírkő. A rendőrők találnak egy amulettet a helyszínen. Aki az amulettet a nyakába veszi,pár napon belül meghal. Következő helyszínként Európa déli részére,a Pireneusok hegyláncai közé ugrunk. Egy fiatal régészekből álló csapat egy száz évvel korábbi expedíció nyomán halad. A száz évvel korábbi csapat tagjai ugyanis nyomtalanul eltűntek. A lelkes fiatal kutatók végül megtalálják elődeik csontjait. Gyilkosság áldozatai lettek,valaki fejbevágta őket egy ásóval. A közeli barlangban pedig felfedeznek egy barlangrajzokkal és szobrokkal teli helyiséget,csakhogy ezek után a fiatalok közül többeknek fájni kezd a feje. A gyönyörű Kathleen pedig a tóban fürdik,mikor is azt érzi,hogy valaki a vízben megfogja a bokáját...S hogy mi köti össze az egyes helyszíneket?Mindenhol feltűnik egy festett,négy ujjal rendelkező kéz.

Jól adagolt feszültség,jól megformált karakterek-mi kell még egy jó bestsellerhez?Úgyhogy Lőrincz L.László könyvét ajánljuk mindazoknak,akik szeretik a könnyű,izgalmas olvasmányokat.

Gesta,1997.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása