Deck Dorval-Christian Declerck:A gyilkos későn érkezik

 A Gyilkos későn érkezik igazi angol típusú,logikán és lélektanon alapuló,ún.angol típusú,klasszikus krimi. Deck Dorval és Christian Declerck nagyon minőségi,eredeti cselekményvezetésű történettel ajándékozta meg az Olvasókat.

Most jöjjön egy kis spoiler,aki nem szereti,ezt a bekezdést ugorja át!A történet Belgiumban játszódik,az 1980-as évek közepén.Egy szép nyári napon Grum doktor,az idős,májbajjal küszködő törvényszéki orvos telefonhívást kap,miszerint jöjjön az ismert üzletember,Krimp nyaralójába,merthogy gyilkosság történt. A helyi körzeti megbízott ellenőrzi a történteket,igen,valóban meggyilkolták Krimp urat,találnak is egy Browningot a helyszínen,de Kant főfelügyelőnek valami hivatalból gyanús...Kiderül,hogy Krimp belvárosi lakását igencsak profi betörők kirabolták,pénzt és értékeket alig,viszont nagyon sok iratanyagot,levelezést vittek el. Krimp üzlettársai az első kihallgatásokon gyanúsan viselkednek,érződik,hogy valamit titkolnak.Különösen egy Kazinski nevű mérnök és családja viselkedik ellenségesen,megpróbálják akadályozni a nyomozást. Krimpnek volt egy szeretője,aki állítólag a gyilkosság időpontjában a nyaralóban járt,állítólag ott parkolt a kocsija a ház előtt,de őt nem találja senki. Hamarosan,az áldozat bankszámláinak ellenőrzése után fény derül a tényre:Krimpnek a legális üzletén túl volt egy másik igen jelentős bevételi forrása is. Mégpedig a zsarolás. Egész környezetéről,barátairól,családtagjairól gyűjtötte az információkat. Szóba kerül egy ezredes egy évvel korábbi,titokzatos halála is,lehet,hogy Krimpnek ahhoz is volt köze. Aztán a Kant felügyelő által nem sokra tartott körzeti megbízott olyan nyomra tereli a vizsgálatot,amely elvezeti a nyomozókat a megoldáshoz...Spoiler vége. Az ismertetésből kihagytuk az első fejezetet,mert az kulcs lehet a megoldáshoz.

Dorval és Declerck könyve eredetileg eszperantó nyelven lett írva,onnan fordították az egyes európai nyelvekre. A magyar fordítás Ertl István munkája. A hagyományos tucatkrimiktől sok minden megkülönbözteti ezt a könyvet.

1. Valóban eredeti,sehol máshol nem található cselekményvezetés.

2. Finom humor,intellektuális irónia. Ld. beszélő nevek,pl. Kant felügyelő. Grum doktor folyton izgő-mozgó-zsörtölődő karaktere feledhetetlen. 

A gyilkos későn érkezik című könyv maradandó olvasmányélmény minden krimirajongó számára. Antikváriumokban még talán beszerezhető,ha nem sikerül,ajánljuk a nagyobb gyűjtőkönyvtárakat!

Magyar Eszperantó Szövetség,1990,Budapest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása