Mattyasovszky Jenő:Hód és a manézs titka

 A cirkuszi környezetben játszódó Hód-történet azért emelkedik ki Mattyasovszky Jenő könyveinek sorából, mert a karakterábrázolás talán ebben a műben a legtökéletesebb. A szereplők nemcsak a jó-gonosz ellentétpár mentén helyezkednek, hanem igazi egyéniségük van, hús-vér figurák. A krimiről az alábbiakban közlünk egy spoilert.

A történet a hidegháború idején játszódik. Nyugat-Magyarországról egyre több katonai objektum titkai szivárognak ki Nyugatra. Az elhárítás sokáig nem tudja, hogyan kerülnek az adatok külföldre. A fordulatot ehy közleekdési baleset hozza meg. Egy hamburgi illetőségi autó felborul, a sofőr meghal. A kocsit a roncstelepre viszik. Itt Kis Péter szerelő felfedezi, hogy a karosszéria mögött hatalmas összegű készpénz van elrejtve. Igen ám, de nappal nem veheti magához a pénzt, mert társai is felfedezik. Éjszaka viaaszalopózik a roncstelepre, hogy megszerezze a rengeteg ötszázasból álló köteget. Ám valaki megelőzi, és leüti. Szerencsére nem hal meg, kórházba kerül, de nincs kihallgatható állapotban. 
Hamarosan kiderül, hogy a német férfi cirkuszi impresszárióként ( magyarul: menedzserként dolgozott. Nagyon sok magyar produkciót, társulatot vitt el Nyugat- Európába. Hód beépül az egyik érintett cirkuszba, mint sofőr. Összeismerkedik a manész jellegzetes figuráival: az öreg zenebohóccal, az ambíciózis légtornásszal, a rátarti állatidomárral, a folyton aggódó igazgatóval, meg egy tizenéves sráccal, aki a nyári gyakorlatát tölti az intézménynél. Különösen gyanús lesz Hódnak és főnökeinek egy Teodor Amadeuszné nevű szépség, akit az állami vállalat ( azaz a voltaképpeni tulajdonos) rendelt ki összekötőként a cirkuszhoz. A német áldozattal jó kapcsolatban volt, halálával a szépasszony lett a cirkuszban élet és halál ura. Olyan történik, ami egyetlen Hód-történetben sem: a mesterkémet leleplezik, méghozzá abból, ahogyan vezet. Nem úgy, mint a hivatásos sofőrök. Hamarosan kiderül, hogy Amadeuszné nem tettes, hanem áldozat, vigyázni kell rá. Az is kiderül, hogy minden vasárnap matinéelőadást tartanak, ahol a közönség nagy részét a helyi laktanya katonái teszik ki. Spoiler vége.

Nagyon lendületes, jó cselekményvezetésű könyv. Terjedelme rövid, egy Debrecen-Pest vonatút alatt végigolvasható. Igazi bestseller ez, szerintem kortalan, minden rendszerben és korszakban fogják olvasni. Aki szeretné beszerezni, annak az antikváriumokat ajánljuk. 

Táncsics Kiadó, Budapest, 1980.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása