Martin Walser:Menekülő ló

 Martin Walser regénye sajátos tudatregény.A menekülő ló c.könyv sorait olvasva egy középosztálybeli,átlagos német férfi gondolataiba pillanthatunk bele,aki szabadulni szeretne mind múltjától,mind pedig jelenétől.Rosszul érzi magát hivatásában és magánéletében egyaránt.Ez a mű nem történelmi regény:Walser a külső történések helyett a belső lelki folyamatokra összpontosít,egy generáció(az 1940-es években születettek) élményvilágát szeretné bemutatni. Egyetemes problémákat fogalmaz meg.

Helmut és Sabine harmincas éveik elején járó házaspár,éppen nyaralnak. Pihennek,üldögélnek a kávézóban,nézegetik a járókelőket. Velük van kutyájuk is,a kiszámíthatatlan viselkedésű Ottó. Amint elmerülnek a nagy semmittevésben,Helmuthoz odalép egy férfi,és bemutatkozik:Klaus Busch vagyok. Helmut először nem jön rá,ki a férfi,aztán esik le neki,hogy volt osztálytársa,ifjúkori barátja. A két férfi teljesen más karakter: Helmut komolyabb,töprengőbb,mélyebb,Klaus vidámabb,pozitívabb,életigenlőbb,de sokkalta felszínesebb. A két férfi feleleveníti néhány közös kalandját. Ahogy telnek a nyaralás napjai,a látszólag boldog és vidám Klaus egyre sikamlósabb,érzékenyebb területekre merészkedik,pl.felemlegeti a kamaszkori csoportos szexuális élményeket,mindent elkövet,hogy egykori osztálytársát kínos helyzetbe hozza Sabine előtt. Helmut egyre gyengébbnek érzi magát,egyre nehezebben ellenáll Klaus verbális agressziójának. Sabine pedig úgy érzi,párja túl gyenge,férfiatlan,Klaus viszont egyfajta hőstípust testesít meg a nő szemében....

Walser realista,ugyanakkor mélyen és tűpontosan pszichologizáló prózájában van valami elképesztően rokonszenves. Mindkét fél,az erős és a gyenge,az introvertált és az extrovertált ember felé is rokonszenvvel fordul,talán nem alaptalan az a feltételezés,hogy Helmut és Klaus a férfi két arca,voltaképpen egyek. S hogy miért Menekülő ló a regény címe?Az akkor derül ki,ha a Kedves Olvasó átlapozta magát a könyvön. A könyvön,amit leginkább európai irodalmat szerető,felnőtt olvasók számára ajánlunk.

Magvető Könyvkiadó,1979.Fordította Bor Ambrus.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása