Kisfaludy Károly:A kérők

 Kisfaludy Károly(1788-1830) a modern magyar irodalom egyik megteremetője. Nélküle nem lett volna sem Vörösmatynk, sem Petőfink, sem Aranyunk. Ő volt az, aki nyelvben, ízlésben, stílusban lefektette annak alapjait, amit magyar romantikának hívunk. Nagyon sokoldalú alkotó volt, írt verset, novellát, színpadi műveket. A kérők egyike legzseniálisabb vígjátékainak. Nem könyvdráma, igazi, élő, ma is eleven darab. 

Baltafy kapitány, az ősi magyar mágnás prototípusa, hosszú évekkel ezelőtt örökbe fogadta Károlyt, annak a katonának fiát, aki a napóleoni háborúkban megmentette az életét. Csakhogy, ahogy Károly felnőtt, beleszeretett Baltafy vér szerinti leányába, Máliba. Kapcsolatukat titkolni kellett, nehogy megszégyenítsék apjukat. Egyszer Baltafy valami hosszabb útról jön haza, és bejelenti Málinak, hogy bizony, az ő lánya ma férjhez fog menni. Merthogy két kérője is van. Egyikük a messze földön vagyonáról ismert, egész Európát bejárt, de rettentően nyugatmajmoló báró Szélházy, másikuk a folyton latin kifejezéseket használó, intellektuális alkatú, kissé idétlen,de valójában jószívű helyi ügyész, Perföldy. Károlyban feltámad a féltékenység, legszívesebben karddal levágná a kérőket, de nem tehet semmit, hiszen szerelmüket titokban kell, hogy tartsák. Máli viszont egyre inkább azt gondolja, hogy Károly nem szereti őt, de azért férjhez menni mégsem akar az apja által választott kérőkhöz. Ezért bevonja a játékba Lidit, testvérét, valamint Ferencet, az öreg, sánta inast. Személycsere történik: Perföldy ügyész valójában Lidinek udvarol, ám váratlanul Lidinek valóban megtetszik a csetlő-botló, de igazán jószívű, őszinte fiatalember. A kérők párbajt vívnak ( így aztán valójában más-más nőért párbajoznak), ahol nem dől el semmi. Végül, már amikor azt hinnénk, hogy megoldódott mindenki gondja-baja, felbukkan egy újabb kérő...

Kisfaludy Károly modern író. Furcsa ilyet állítani egy 19.századi művészről, de az állítás igaz. A karakterek elképesztően szórakoztatók, Szélházy frizurája, Perföldy jogásznyelve, vagy éppen Margit néni, az ájtatoskodó vénasszony- ezek remek vígjátéki elemek, mai színészi eszközökkel is megformálhatók, 21.századi közönségnek is eladhatók. A cselekmény kissé sablonosan indul, de aztán igazi shakespeare-i kavalkád kerekedik ki belőle. Mozgalmas, közönségkedvenc darab lehetne bármelyik mai színházban, talán a nyelvezeten kellene egy kicsit alakítani. Kinek ajánljuk? Mindenkinek. 

Megjelent külön a Diákkönyvtár sorozatban, de elolvashatják a Kisfaludy Károly összes művei című kétkötetes gyűjteményes kötetben is. Itt rengeteg adatot találnak a darabról. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása