Nemere István:Fejvadászok

 Nemere István könyve az 1980-as években íródott, kalandos, ugyanakkor mélyen emberi politikai krimi, nagyon erős történelmi- politikai utalásokkal a Ceaucescu-korszak szörnyű Romániájára.
 
Dakóniának, Európa legelmaradottabb országának "szeretett" Vezére Nyugat-Afrikába látogat. Egy csapat dakóniai emigráns elhatározza, hogy megöli a diktátort. Az a baj, hogy efféle akciókhoz ők mind amatőrök, ráadásul, amint kiderül, beépült közéjük Dakónia veszélyes titkosszolgálata, a Secura. Ahhoz, hogy az akció sikerüljön, tapasztalt profira van szükség. A csapat ekkor találkozik Toddal, a már évek óta Nyugat-Afrikában dolgozó bérgyilkossal. Todd először nem vállalja a felkérést, mondván, túl alacsony a díjazás. Ám beleszeret az emigráns-csapat egyik tagjáb, Tímeába. A Secura helyi emberei megölik Tímeát. Ekkor már Todd is bosszút akar állni, keresi az együttműködést a csapattal. Traian, Petru, Violetta, Abel és a többek borzalmas tragédiákon mentek keresztül otthon, bosszút akarnak állni. 
A Secura embere közben konfliktusba keveredik a nagykövettel, mert utóbbinak az az érdeke, hogy a szeretett vezér látogatása alatt semmilyen konfliktus ne történjen, míg az őrnagy minél látványosabb akcióval szeretné lefülelni a merénylőket.
Az eredeti terv az, hogy amikor a város főutcáján a vezér és a helyi elnök gépkocsikonvoja keresztülhalad, robbanást idéznek elő, a lényeg, hogy minél többb ember meghaljon. Todd érzi, hogy ez a terv nem jó, ezért egy elképesztően meglepő, alternatív tevet készít elő. Csakhogy nem lehet biztos afelől, hogy nem árulják el. Óvatossága indokolt, mert a csempészről kiderül, hogy a rendőrség embere...

Miért is érdemes elolvasni Nemere István könyvét? Először is, a döbbenetes részletek miatt,melyek Dakóniáról kiderülnek- pl. hogy háeom csecsemő közül egy meghal, vagy hogy hatvan évnél idősebb emberhez nem lehet mentőt hívni, mondván, ez a korosztály már nem dolgozik. Aztán ott vannak a Duna-csatona építésének döbbenetes részletei, a munkatáborok, ahol a normát nem teljesítőket a biztonsági szolgálat össze-vissza verte. Másodszor pedig azért érdemes elolvasni a Fejvadászokat, mert az akciójelentek nagyszerű írói eszközökkel vannak megjelenítve. Annyira plasztikus, láttató, olyan, mintha filmet néznél. Amikor a sivatagban kergetik egymást a Secura emberei és az emigránsok kocsijai. Vagy amikor Toddra ráküldenek egy kezdő bérgyilkost- nagyon jól megírt, megkomponált epzódok. Remek a nyugat-afrikai természeti környezet, a társadalom leírása is, azt gondolom, ezek személyes tapasztalatokon alapulnak.
Nemere István könyvét ajánljuk erdélyi barátainknak, aztán ajánljuk a krimikedvelőknek, és mindenkinek, 

Kiadja a Magyar Eszperantó Szövetség.1990.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása