Égtájak 1972

 Az Égtájak könyvsorozat az Európa Könyvkiadó kitűnő, évről-évre megjelenő antológiája volt, amelyben az év legjobb külföldi elbeszéléseit tették közzé, kiváló magyar fordításban. Az 1972.évi kötet nagysazerűen sikerült. A sok remek novellából, elbeszléséből kiemelnék néhányat, rövid kis bevezetővel, hogy ezen keresztül csináljak kedvet a kötethez. 

Anders Bodelsen (Dánia) Hiába, erre születni kell című elbeszélésének hőse Wilhem Christian Sogenfrey közgazdászhallgató. Magányos, elidegenedett fiatal, aki szeretne valami izgalmat az életében, most éppen valami bankrabláson töri a fejét. Aztán, mint ahogy a fiatalok szokták, beül a kocsijába, megy össze-vissza, találkozik egy lánnyal, versenyeznek, aztán ,amikor át akar menni a dán-német határon, váratlan akadályba ütközik. De a lány itt is felbukkan.
Bodelsen hihetetlenül könnyű, olyan könnyű, ugyanakkor igényes, hogy voltaképpen ezek adják a művészetét. Remek próza- egy eddig számomra ismeretlen írótól. 

Daniel Boulanger: A város halála. A történet a második világháborúban játszódik, Corbert, a katona,miután társát lelövik, hazalátogat szülővárosába, melyet a németek kifosztottak, lebombáztak. Felidézi gyermekkorát, azokat a forró nyarakat, amikor együtt dolgoztak a földeken a családo, amikor még mindenki optimista volt. Találkozik édesanyjával, akivel nem felhőtlen a viszonya. Az anya sohasem tudta jól kimutatni a szeretetét. a régi sérelmek rendezésének azonban nem most van itt az ideje. A mű az ember és történelem viszonyáról, a jelen idő által fogaságba ejtett kisemberről szól. 

Az Égtájak sorozat- akkoriban szokatlan módon- rendszeresen helyt adott afrikai, ázsiai írók munkáinak is. Jonathan Kariara ( Kenya) Vanjoike című elbeszélése egy különös, érdes modorú és kissé durva nyelvhasználatú nagymamáról szól, aki messze kint él a faluból, nem barátkozik a falusiakkal, nem akar ehhez a közösséghez tartozni. De amikor segítségét kérik, pl. gyógyításhoz, akkor nagyon önzetlenül rendelkezésre áll.  Vajon mi lehet Vanjoike titka, miért szakadt el az asszony közösségétől? A tradícióból való kilépés és annak veszélyei- ez Kariara elbeszélésének tanulsága.

A perui Mario Vargas Llosa: Az öcs című műve a huszadik századi világirodalom egyik legművészibb prózai alkotása. Egy indián szolga kívánó tekintettel méregeti gazdája lányát, ezért a két fivér bosszút esküszik, meg akarják találni az indiánt. Legalábbis ezt írja elő az ősi becsületkódex. Ám az egyik testvérnek, Juannak, semmi kedve nincs ehhez a bosszúállósdihoz. Különösen akkor, amikor kiderül, hogy nővérük, Leonor, nem teljesen mondott igazat....

Leslie Walton( Anglia):Búcsú című novelája remekmű. Mi történik akkor, ha egy tanár nem igazán illik bele az egyházi iskola konzervatív közegébe, S mit kell tenni akkor, ha az a tanár úgy végrendelkezett, hogy hamvasszák el, koporsó nélkül- miközben az iskolában az a hagyomány, hogy az elhunyt tanárok részére anglikán szentmisét celebráltatnak? Mi a fontosabb: az elhunyt végakarata vagy az iskola hagyományai? Mi,21.századi Olvasók, már kapásból rávágjuk, hogy az előbbi,de az 1970-es évek Angliájában a válasz még korántsem volt ennyire egyértelmű. 

Az itt kiválasztott 5 elbeszélő művön kívül még számtalan más zseniális alkotással találkozhatnak az Égtájak 1972 olvasói. A könyv ma még bszerezhető a jobb antikváriumokban. Ajánljuk az irodalom szerelmeseinek? Nem érdemes késlekedni. 

Itt pedig az Európa Könyvkiadó linkje.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés