Nat Roid:Bízd a halálra

 Nat Roid ( azaz, ki ne tudná, Tandori Dezső) Bízd a halálra című könyve három kőkemény bűnügyi regényt tartalmaz. Ebben a rövid kis könyvajánlóban mindháromról közlünk egy aprócska,rövidke spoilert, mintegy kedvcsinálóként. Utána pedig arról lesz szó, létezik-e irodalmi krimi. 

Külön kijárás. A mű főhősei Dejan Tradics és felesége, Dragan.Nagy gondban vannak, ugyanis kilenc madarat kell átköltöztetni a lakás egyik helységéből a másikba. Ráadásul az egyik kanári beleszerelmesedett egy tőle fajtaidegen nősténybe. Hogy ez ne legyen elég,Tradicsékat rendszeresen hívogatja egy ismeretlen telefonáló, és ilyeneket mond: még tízenhárom óra, még tizenkét és fél óra, még öt óra, stb. Tradics sejti, hogy valamiféle emberrablási ügyről lehet szó, de nem akar lépni, mondván, semmi köze hozzá. Aztán egy újságpapíron véletlenül megpillanatja a Külön Kijárás nevű ügynökség ( kérdés, milyen ügynökség ez, mivel foglalkoznak...) logóját. Valami gyanús lesz neki. 

Bízd a halálra. Ez a regény kész őrület! képzeljék el, hogy elrabolják a dúsgazdag nagypapát, Gianni Lobrano-t. Erre az egész család összeszalad a híres villába, hogy ott kíváncsikodjanak a fejlemények felől, meg aztán, ha tudnak, segítsenek. Velük van az első pillantásra nem egészen épelméjű Nancy Lobrano, aki ugyan gyönyörű hanggal rendelkezik, de rögtönzött dalainak nagy része érthetetlen: szójátékok, elferdített magánhangzókkal. Ott van velük egy Quinn nevű közepesen híres krimiíró is, aki csak a sztorit lesi az egész ügyben. Az egyik vej vállalja, hogy átadja a pénzt, de valami közbejön...

...és fényeskedjék neked! Joe Lopiccolo hosszú évek után rászánja magát, hogy könyvet olvasson: egy Rivarol nevű haper filozófiai művén próbálja átrágni magát. Eszmék és emberek, érzékelés és valóság- ezek a könyv témái, Joe nem igazán érti, de magát az olvasás folyamatát élvezi. Ekkor két lövés dörren, Lopiccolo csak az utolsó tizedmásodpervben veti magát a földre, felborítja az akváriumot, szóval, a terasz üvege betörik, szinte csatatér lesz az egész lakás. A sportzakót viselő támadó nem éri el célját, és eltűnik. Joe nem akarja hívni a zsarukat, micsoda dolog, hogy éppen ő...hanem magánnyomozásba kezd. Rájön, hogy csakis a szemközti házból lőhettek rá. Átmegy abba a lakásba, ahonnét a támadást sejtette, és megtalálja egy, az amerikai alvilágban közismert bérgyilkos holttestét. Ráadásul a parklóőrt is megölték. Joe attól tart, hogy a zsaruk megpróbálják ráverni a gyilkosságot.

A rövid spoilerek után most egy kérdés:létezik-e irodalmi krimi? Lehet-e Tandori Dezső prózaírói stílusára áthangolni olyan, inkább a népszerű irodalom kategóriájába tartozó műfajt, mint a bűnügyi regény? A harmadik, az ...és fényeskedjék neked! című mű azt bizonyítja, hogy igen, lehetséges ez a furcsa találkozás. Kinek ajánljuk a Bízd a halálra című könyvet? Hát, leginkább a nyolcvanas évek irodalmi stílusa ismerőinek, illetve Tandori Dezső rajongóinak. Nem könnyű olvasmány. 

Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1985.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása