Schmidt Attila:Néma gyilkosok

 Schmidt Attila egyik legnagyszerűbb könyvében az 1970-es-80-as évek magyar közvéleményt leginkább borzoló bűnügyeit írta meg, szépirodalmi formában, de mindig a kriminalisztika szabályainak megfelelően. E rövid könyvajánlóban kiemelnénk néhány - nagyon szomorú- történetet a sokból. 

A címadó sztori, a Néma gyilkosok, egy megromlott házasság története. Két kamionos fiatal nő holttestét fedezi fel az út mentén. Sokáig ismeretlen marad a meggyilkolt nő kiléte, ám beállít a rendőrségre egy Gyöngyösi nevű ember, aki néma, ezért írásban kommunikál a rendőrökkel. Elmondja, hogy feleségét már három napja nem látta, a nő valószínűleg a szeretőjével ment el, de ez nem biztos. A nyomozók kiderítik, hogy valóban Gyöngyösiné az áldozat, de a házasságot nem az asszony, hanem a férj rontotta el. Szeretőjével élt együtt, nem dolgozott. Valóban a férj a gyilkos, vagy lehetésgesek más gyanúsítottak is?

A kötet számomra legmegrázóbb esete A bujkáló gyilkos. Egy srác megszökik a javítóintézetből. Minden rendben megy, de nincs pénze. Meglátogatja hát kedves tanárát, és leszúrja, azzal a késsel, amivel a tanás által kínált szalonnát ette. A srácot egy intézeti cimborája buktatja le, mert ő nem akart vele szökni. Hihetetlen az a cinizmus, az az antihumanizmus, amit a fiatalkorú gyilkos az eljárás során mutat. 

Van, hogy gazdag emberek úgy élnek, mint a szegények. A belvárosi rablógyilkosok című történetben tönkrement, italozó életmódot folytató férfiak támadnak meg egy szegény belvárosi kisiparos asszonyt. Elvisznek némi ékszert, meg némi pénzt. Nem tudják, hogy milliók hevernek eldugva a lakásban, így aztán a zsákmány nagy részét otthagyják. 

A "fiam tette"című történetben Anyuka leszúrja részeges férjét, felnőtt fia magára akarja vállalni a gyilkosságot. Azt gondolja, anyja megfelelően gondoskodik kishúgáról. Csakhogy nem így történik, az anya elhanyagolja a gyereket. A fiú, Feri, erre megváltoztatja a vallomását. Az anya mindent tagad, lekezelően viselkedik a nyomozókkal. Nagyon ellenszenvesre formálta Shmidt Attila az anya karakterét, érthető okokból...Az anyaság nem minden esetben párosul szeretettel, pláne önfeláldozással. 

Az újpesti gyerekgyilkos. Hát, erről a történetről itt most nem szeretnék írni, annyira borzalmas.

Kinek ajánljuk Schmidt Attila: Néma gyilkosok című könyvét? Hát, erős gyomor és idegrendszer kell hozzá, aki még nem olvasott életében krimit, ne ezzel kezdje. 

Népszava Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1983. Expressz könyvek sorozat. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása