Oscar Wilde:Lord Arthur Saville bűne és más történetek

 Oscar Wilde: Lord Saville bűne és más történetek című könyve 1891-ben jelent meg,két hosszabb és két rövidebb elbeszélést tartalmaz, és óriási sikert aratott nemcsak a brit, de az európai olvasóközönség körében is. Az elbeszélő művek központi fogalma a titok: mindig akad egy vagy több szereplő, akinek van valami titka, amely aztán napfényre kerül, vagy sötétben marad. 

Lord Arthur Saville bűne: a meglehetősen felszínes, léha szalonéletet élő Lord Arthur egy estélyen találkozik Podgers úrral, a Chiromantistával, azaz tenyérjóssal. Podgers azt jósolja az ifjú Lordnak, hogy hamarosan gyilkosságot fog elkövetni. A lord természetesen megijed, hiszen közeleg az esküvője, jövendő nejét és családját is óriási botránynak tenné ki, ha ez a bizonyos gyilkosság az esküvő után következne be. Ezért miharabb gyilkolnia kell, hogy igazzá váljon a jóslat. Először meg akarja mérgezni arisztokrata nagynénjét, de az természetesen módon meghal, mielőtt a mérgezett csokoládét elfogyaszthatná. Aztán egyik távoli rokonát, aki pap, szeretné megölni egy robbanó órával, de ez sem sikerül, mert az óra nem robban, csak pukkan, a társaság legnagyobb szórakozására. Akkor ki legyen az áldozat? Az ifjú és mélyen csalódott lord London sötét utcáit járva találkozik régi ismerősével...Az elbeszélésben Oscar Wilde az okkultizmust gúnyolja ki. 

A milliomos modell: Hughie Erskine elég szerencsétlen alak. akármilyen üzleti vállalkozásba kezd, belebukik. Így aztán festőművésznek áll, egyik nap összeszed egy igazán jó modellt, egy borzalmas kinézetű koldust. Órákig festi, mert van valami igen furcsa az illetőben....

A szfinx, akinek nincs titka: Az ifjú Lord Murchinson szerelmes. Szíve választottját egy postakocsi ablakából látta. Csakhogy Lady Alroynak van egy igen furcsa titka. Nem lehet meglátogatni. Murchinsont a féltékenység majd' megőrjíti, követi szerelmét, végül egy rossz hírű negyedben lyukadnak ki. Pár hét múlva Lady Alroy meghal. Csak halála után derül ki, mi is volt a titka.

A Canterville-i kísértet:Ezt az elbeszélést sokan ismerik, ezért itt nem spoilert írunk, hanem vázlatosan elemzés szempontokat. A szokásos kísértettörténetekhez képest Wilde több újdonságot is beleírt ebbe a történetbe. 
1. Az eseményeket a kísértet szemével is látjuk, az ő narratíváját is ismerjük.
2. Megjelenik a műben az igazi amerikai, aki el akarja távolítani a vérfoltot valami háztartási tisztítószerrel. 
3. A kísértet éppúgy fél, mint az élő emberek
4. Jelképes, hogy a Virgiinia nevű lány bukkan rá a titokzatos lény titkára
5. Metaforikusan is lehet értelmezni a kísértet alakját. Van a műnek olyan magyarázata, miszerint a kísértet az Anglia múltja. Folyton töprengő, önmagával megbékélni soha nem tudó. A kastélyban élő emberek pedig a jelen, a sorsában vergődő ember. 
Akárhogyan is értelmezzük a művet, a Cantervile-i kísértet jóal felülmúlja a műfaj terjedelmileg nem kis korpuszra rúgó átlagát. 

Kinek ajánljuk a Lord Saville bűne...című könyvet? Hát, minden irodalomkedvelőnek. A bestseller-műfajok is érintettek, persze, de azért figyelembe kell venni, hogy mégiscsak 19.századi viktooriánus szövegről, mlliőről, értékrendről van szó. Úgyhogy kell hozzá rutin. Pont a stílus idegenes könnyedsége miatt. 

Oscar Wilde műveinek magyar nyelvű összkiadása:Szukits Könyvkiadó, 2000.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása