T.O.Teas:Gyilkosság négy lépésben

 A nemzetközi bűnügyi irodalom szakirodalma általában két típusú krimit különböztet meg: egyszer az angol típusú, logikai, Agatha Christie nevével fémjelzett regénytípust, ezt hívják klasszikus kriminek is. A másik a Raymond Chandler-féle, vagy más néven amerikai, kemény, akciódús bűnügyi regény. T.O.Teas:Gyilkosság négy lépésben című könyve a két krimitípus előnyeit egyesíti, sőt, még egy kis humorral is fűszerezi. 

Spoiler jön, aki nem szereti, ugorjon a bekezdés végére! A történet Franciaországban játszódik, valamikor az 1980-as éves elején. Lelac felügyelőt és csoportját egy társasházban történt robbanáshoz riasztják, ám kiderül, hogy az egyik lakásban két halott is van, közülük az egyik híres matematikaprofesszor, aki egy zseniális sakkprogramon dolgozott. Az Ultimate programot, kísérletképpen, benevezték a következő héten rendezett sakkcsapat-VB-re is, hogy megvizsgálják, valóban képes-e megverni igazi nagymestereket.Az egyik francia nagymester viccesen öngyilkossággal fenyegetőzik, ha az Ultimate megver élő nagymestert. Mikor bekövetkezik, a sakkozó öngyilkos lesz, legalábbis idegenkezűségre utaló nyomot nem találnak. 

 A program már rengeteg pénzt hozott feltalálójának és forgalmazójának, erre a sok pénzre azért mások is vágyakoznak, például a halott matematikus volt apósa, aki be is perelte volt vejét. A rendőrség terroristaellenes osztagának gyanús lesz egy Fontaine nevű fickó, aki a környéken lakik, és már ült hasonló merényletekért. Kiderül, hogy a fickó nővére sakkozó. Megpróbálják elkapni Fontaine-t, de motoron elmenekül. Közen egy másik ügyet is kiosztanak a csapatnak, egy idős nénit ölnek meg annak a bérháznak a közelében, ahol a professzorral is végeztek. Csakhogy egy szemtanú szerint- a gyilkosság déli tizenkettő körül történhetett- délelőtt tíz óra után senki nem ment be az áldozathoz. Gyanússá válik a szociális gondozónő, de egyelőre semmit nem lehet rábizonyítani. 
Valóban a sakkprogram áll a gyilkosság és az öngyilkosság hátterében?Tényleg képesek lennének ölni a sakk miatt? S ha igen, a sakkozók, vagy az üzleti konkurrencia követte el a gyilkosságot? S mi köze az egészhez ennek a Fontaine nevű anarchistának? S hogy jön a képbe az idős asszony brutális halála? Megtudhatja, ha elolvassa T.O.Teas:Gyilkosság négy lépésben című könyvét! 

Nagyon érdekes és eredeti Párizs leírása. Jól oldja a bűntények által keltett feszültséget a karakterek humora, például a folyton barkácsoló felügyeló és egyre idgesebb feleségének szópárbajai. A cselekményvezetés logikus, időnként vannak a könyvben kekmány szövegrészek is, verekedések részletes leírása, egyebek. Inkább csak azoknak a krimrajongóknak ajánljuk ezt a krimit, akiket nem riaszt a sok akció, akik szeretik, ha a nyomozás pörög, s akik nyitottak a sakkra. Jó szórakozást! 

Sportpropaganda, 1985. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása