Sárközy Bence(szerk.):Düledék palota.Klasszikus rémtörténetek

 Hol is van a rémtörténetek,kísértethistóriák helye az irodalom fejlődéstörténetében? Azt gondolom, a műfak elsősorban angolszász területeken volt népszerű a 19-20.század folyamán, ám ezekben az országokban elsöprő sikert aratott. A rémregényírók a legjobban kereső bestseller- alkotók voltak. A legnagyobb szépírók is beleártották magukat a műfajba, nem csak a várható anyagi haszon, hanem az érdekesség, izgalom miatt is. Sárközy Bence szerkesztésében megjelent Düledék palota című kötet a 18-20.század legjobb angol kísértethistóriáiból válogat. E könyvajánlóban a kötetben szereplő elbeszélések közül ajánlunk figyelmükbe néhányat. 

Anna Laetitia Aikin:Sir Bernard című művéből kiemelt töredék valószíműleg az egyik alsó angol kísértethistória. Sr Bernard lovaglás közben eltéved, egy mocsár partjára érkezik. A telihold süt, út viszont sehol. Ebben a reménytelen helyzetben Sir Bernard harangzúgást hall, követi a hangot, amely elvezeti őt egy elképesztően lerobbant kastélyig. A kastélyban csodálatos meglepetés várja. 

William Harrison Ainsworth:A kísértetmenyasszony című, 1821-ben írott elbeszélésében egy fekete hajú idegen rabul ejti az ifjú főhősnő szívét. Amikor a lány apja közli, hogy szerinte szellemek pedig nem léteznek, az idegen megöli az apát. A lány azonban továbbra is szerelmes apja gyilkosába. Kiderül: a meglehetősen mefisztói férfiú a sátán küldötte, és egymillió lelket kell levinnie urának a pokolba. A történet csúcspontja egy meglehetősen démonikus átokformula.

Lord George Gordon Byron 1816-ban írt regénytöredéke egy fiatal, különösen rabul ejtő személyiségről szól. Barátjával Efeszoszba, a bibliai helyszínre utaznak,amely város csak árnyéka régi önmagának. A démonikus lelkű, különös barátnak különös kérése támad- miután a temetőben meglát egy sírkőre leszálló, csőrében gyíkot tartó gólyát. 

Elizabeth Gaskell:Az öreg dajka története.A dajka, asszonyának halála után új helyre kerül kis gondozottjával. A nagybácsi kastélya meglehetősen félelmetes, egy rossz orgonán például kísértetek játszanak, a keleti szárnyba valamilyen okból nem szabad belépni, az emeleten pedig két félelmestes öregasszony lakik. Ráadásul kintről, a havas mezőkről folyton egy kisgyermek integet az ablakon át, be akar menni a kastályba. 

A kötetben olyan szerzők műve szerepel, mint Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stephenson, Mark Twain és még sokan mások. Nagyfokú változatosság jellemzi ezeket a történeteket.E könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik a kellemes hátborzongást,otthon, a meleg szobában. 

Helikon Kiadó, 2021.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása