Heinrich August Winkler:Németország története a modern korban

 Heinrich August Winkler monumentális, kétkötetes Németország- története elsősorban arra keresi a választ, hogyan értelmezték a németek saját nemzetüket, államukat, egyáltalán:mit értettek azon, hogy " német"? Ebből adódóan a könyv nagy része a politikatörténetet tárgyalja, életmód- és társadalomtörténeti kérdések csak annyiban kerülnek szóba, amennyiben összefüggenek a kor politikatörténetével. Mindazonáltal a történettudomány bármely ágának művelői nagy haszonnal forgathatják ezt a rendkívül objektív, ugyanakkor olvasmányosan megírt, demokratikus szellemű könyvet. 

Előzményként megtudhatjuk, hogyan is- és miért is- keletkezett az a középkori államalakulat, amit  Német-Római Birodalomként ismer az európai történetírás. Mennyiben volt német a német középkor, s milyen sajátságot jegyek fedezhetők fel a koraújkor olyan folyamataiban, mint a reformáció, az ezt kísérő vallásháborúk, a reneszánsz, a barokk. Tényleg akkora hatással volt a német kultúrára Luthar Biblia-fordítása, mint ahogyan azt tanítják, vagy ez is csak történettudományi toposz? Hogyan hatott az 1648.évi vesztfáliai békerendszer az egységes német állam kialakulására? Valóban igaz, hogy 300-nál is több gyenge fejedelemség jött létre- a kétely recenzensben már akkor felmerült, amikor először tanulta ezt középiskolában, hiszen azért Szászország vagy Bajorország egyáltalán nem tekinthető gyenge államnak, európai szinten sem. 
A német egyesítésnek voltak-e más koncepciói a porosz modellen kívül- egyáltalán, szándékában állt-e a 19.századi németségnek önálló, egységes nemzetállamban élni? Hogyan viszonyultak a " meghódított" fejedelemségek vezetői a porosz, bismarcki hegemóniához? Szerző részletesen elemzi azt a kérdést, hogy az egységesülő Németország közvéleményében valóban jelen volt-e a birodalmi küldetéstudat, vagy ez inkább csak történelmi visszavetítés? Megtudhatjuk, hogyan alakult a németországi pártstruktúra az egyesítés után. Megismerjük a katolikus, protestáns, a polgári, a szociáldemokrata pártokat. Felfedi a Szerző, hogyan alakította a keresztény eszmeiség az egyesülő Németország politikai struktúráját.Külön érdeme a Szerzőnek, hogy a külföldi Olvasó számára sokszor áttekinthetetlennek tűnő német baloldal történetébe is bevezeti Olvasóit. 

A könyv második kötete a hitleri idők Németországától a német újraegyesítés időszakáig íveli át a történelmi időt. Részletesen elemzi e sötét korok politikumát, gazdaságát, társadalmát. Magyarázatot kapunk arra, hogyan sikerült Hitlernek legyőznie, megtévesztenie az őt támogató polgári(?) erőket. Képet kapunk arról, hogy az 1930-as évek folyamán hogyan terjeszkedett a náci diktatúra, milyen eszközöket alkalmazott ellenfeleivel szemben. Valóban csak kommunistákat tartottak fogva 1939 előtt a dachaui koncentrációs táborban? Hogyan alakult az NSDAP viszonya a különböző német egyházakhoz? Igaz az a- történettudományban széles körben elterjedt- nézet, miszerint a Mein Kampfot kellett az oltárra helyezni mise celebrálásakor? Teológiailag hogyan magyarázta Hitler saját vezető szerepét? Miért nem használták hivatalos iratokban a Harmadik Birodalom kifejezést 1939 után? 
Egyáltalán: a német nép hogyan fogadta a nemzetiszocializmust? Milyen tényezők játszottak szerepet abban, hogy valaki elfogadja vagy elutasítja a rendszert? Tényleg nem volt harmadik út, tényleg nem volt lehetőség passzív ellenállásra? Winkler meggyőzően mutat rá arra, hogy nagyon fontos generációs tényezők is közrehatottak a nemzetiszocialista rendszerben. Nagyon érdekesek azok a szövegrészek, melyekben helyi náci tisztviselők számolnak be a német lakosság békepártiságáról...

1945 után Németország politikailag megint megoosztottá vált. Winkler itt is olyan kérdéseket tesz fel, amelyeket ritkán olvashatunk a témával kapcsolatos történeti munkákban. Tényleg annyira elzárt volt a kommunista Németország, az NDK? A keletnémet kommunizmus mennyiben másolta a szovjetet?Valóban igaz, hogy minden második keletnémet kémkedett a Stasinak? Volt-e egyesülésre vonatkozó igény a keleti és a nyugati német társadalomban? Hogyan jelenkezett ez azoknál a generációknál, akik már beleszülettek a német megosztottságba? Hányan próbáltak a berlini fal biztonsági rendszereit kijátszva Nyugatra szökni? A német egyesítés mennyiben volt nemzetközi óhaj, mit szóltak hozzá Európa nagyhatalmai? 

Winkler Németország-története alapmű minden történelemtanár, történelem és/vagy germanisztika szakos egyetemi hallgató számára. Már utaltam rá, elsősorban azért ajánlom ezt a nagyszerű könyvet, mert olyan kérdésekre tér ki, úgy és oly módon szól különböző problémákról, ahogy azt más történészek nem teszik. Képes új paradigmából látni "történeti közhelynek" számító eseményeket, folyamatokat. Nagyon demokratikus szellemű, okos, átfogó könyv a Németország története a modern korban. 

Osiris Kiadó, 2005.Fordította D.Molnár Judit. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása