Stephen Hawking:Rövid válaszok a nagy kérdésekre

 Stephen Hawking részben posztomusz kötete elvezet bennünket egy nagy tudós szellemi univerzumába. A rövid válaszok a nagy kérdésekre című könyvből kiderül, mi a véleménye Hawkingnak olyan globális problémákról, mint a túlnépesedés, az élet kezdete, az időutazás lehetősége, a jövő politikájának alakítása, új emberi civilizációk létrehozása más bolygókon, stb. Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összefoglalni, hogyan is látja minden idők egyik legnagyobb fizikusa/csillagásza a jelenlegi világot, az univerzumot, s milyen elképzelései vannak a jövőről. 

Hawking nem hisz Isten létezésében, eszmerendszerét tekintve inkább humanistának mondható. A kitűnő brit csillagász szerint a világűr ősrobbanással keletkezett, mégpedig a semmiből. Maga az ősrobbanás hozta létre az időt, az idő pedig létrehozta a teret. Az ősrobbanás előtt a világban semmi nem létezett. 
Hawking a tudományt tartja a legfontosabb világformáló erőnek, s aggódik amiatt, hogy egyre kevesebb fiatal választja a tudományos pályát, illetve, hogy egyre rosszabb az alapkutatások finanszírozása, folyamatosan csökken az államoktól, cégektől kapott összeg.A közvélemény egy része bizalmatlanná vált a tudósok és általában véve a szakértők,iránt. Szerinte az elkövetkező évtizedekben a tudomány eredményei egyre jobban befolyásolják majd életünket, ezért az új generációknak feltétlenül meg kell ismerniük a tudomány eredményeit. Ezeket az eredményeket az emberiség önmaga átalakítására is fogja használni. Hamarosan megjelenik a genetikailag módosított, a természetesnél jobb szellemi-fizikai adottságokkal rendelkező ember. Ez az ember előnyben lesz természetes versenytársával szemben, ez pedig súlyos politikai problémákat vet fel.
Ahhoz, hogy a világ tudományos módon előrehaladjon, egyesíteni kellene Einstein relativitáselméletét és a részecskék véletlenszerű mozgását hirdető kvantumelémletet.Ezen ma sok tudós dolgozik, de a munka gigászi része még folyamatban van.
Hawking szerint az ember bölcsesség nélkül bánt a természeti erőforrásokkal, majdhogynem lakhatatlanná tette a Föld bolygót. Beszennyezte a levegőt, elpusztította a növény- és állatfajok többségét. Nyolcmilliárd ember számára ez a Föld szűk. A tudós szerint visszaút már nincs, az utóbbi évtizedek elkövetett hibáit már nem lehet jóvátenni. Nincs más út hátra, meg kell hódítani az emberi civilizáció számára a világűrt. Ez jelenleg fizikai korlátokba ütközik, pl. abba, hogy az embert szálító űrhajóknak elképesztő mennyiségű üzemanyagot kell magával vinnie. Ezt úgy lehet kivédeni, hogy nanoszondákat juttatunk a világűrbe, a meghajtást pedig a jó öreg fény hajtja. Biztonságosnak persze meg ez az utazás sem nevezhető, az aszteroidák és az űrszemét miatt. Hawking üdvözli Elon Musk űr-meghódítási törekvéseit, részt is vesz valami hasonlóban. 

Nagyon érdekesnek tartom azokat az érvket, melyekkel Hawking cáfolni igyekszik Isten létét. Szerinte az univerzumban pozitív és negatív energia kiegyenlítődik, ezért nem lehetséges, hogy valaki úgymond megteremtette a világegyetemet. Ha volna Isten, annak a térben kellene léteznie (recenzens megjegyzése:a keresztény tanítások szerint Isten szellemi létező), erre bizonyítékot eddig nem talált senki. A Világegyetem keletkezése az egyetlen esemény a történelemben, amelynek nincs oka- recenzens hozzáteszi:eddig a tudomány nem jött rá. Ha volna Isten, akkor kockajátékos lenne. Az ősrobbanáskor felszabaduló negatív energia eloszlott a kozmoszban. 

Ajánljuk ezt a könyvet minden kíváncsi embernek, akit érdekelnek a nagy titkok és összefüggése, s aki szeretné megréteni múltunkat, jelenünket és jövőnket. 

Akkord Kiadó,2019.Fordítota Dr. Both Előd 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása