Békési József:Pokoli história

 Az 1986-ban megjelent könyv igazi hidegháborús történet, irodalmi szinten és stílusban. Békési József nagyon jó pszichológiai érzékkel ragadja meg hősei jellemét, szinte oldalról oldara érezzük, ahogy a lélektani konfliktus előrehalad.
A történet főhőse, Szarka, tehetséges, de nem túl ambíciózus fiatal, semmi nem utal arra, hogy bármilyen problémája is lesz a politikai rendszerrel.
Csakhogy behívják katonának, a határőrséghez kerül. Mindennap szembesül azzal, hogy milyen sok magyar kívánja illegálisan elhagyni a kommunista Magyarországot, milyen sokan kívánják a nyugati demokratikus országokat választani további életük színteréül. Elgondolkodik, vajon miért is van ez...Aztán egyszer megkeresi őt egy nyugati " üzletember". Azzal bízza meg, hogy szálljon be az üzletébe, segítsen neki abban, hogy a magyarnál jóval keményebb kommunista diktatúrában élő NDK állampolgárait átjuttassa Ausztriába. Szarka pár napig habozik, de a pénz nagy úr. Igent mond az ajánlatra. Ehhez azonban neki magának is disszidálnia kell. Egy éjszaka átszökik a határon Ausztriába, s hamis néven politikai menekültnek adja ki magát. 
Megdöbbenve szembesül azzal, mennyire lenézik az osztrák határőrök a magyarokat, csupán gazdasági menekülteket látnak a disszidensekben. Az a fajta nyugati idill, amelyet a német üzletember vázolt, Szarka számára egyelőre nem létezik. Csak a menekülttábor sivársága van. Ebben a táborban rovott múltú egyének is megfordulnak, olyanok, akiknek semmi közük a demokráciához, egyszerűen üldözik őket a zsaruk, és így akarják megúszni a börtönt. Akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem akarnak beilleszkedni az új világba, nekik a menekülttábor pillanatnyi alacsonyszintű kényelme tökéletesen megfelel. Aztán eljön a nagy nap, Szarka első akciója. Alig ússza meg, hogy elkapják. Arra is rájön az egykori magyar határőr, hogy nemcsak embert csempésznek itt, hanem egyebet is...Szarkát bűntudat gyötri, haza akar jönni. Elmondja az egyik nehézfiúnak, mi a szándéka. Csakhogy ebben a közegben nem szeretik az olyanokat, akik meggondolják magukat....

Szarka egy tipikus 1980-as évekbeli magyar fiatal. Egyszerre van meg szívében a jobb élet vágya és a hazaszeretet. Utóbbi bizonyul erősebbnek. 
Mai Olvasók közül azoknak ajánljuk ezt a könyveté, akiket érdekel a huszadik századi történelem alulnézetben, úgy, ahogy azt egy egyszerű magyar srác annak idején megélte. Több ez a könyv, mint egyszerű krimi. Hányattatott emberi sorsok históriája, mesterien megírva. A múlt, a jelen és a jövő idő folyamatos változtaztása kissé szokatlan lehet, de ez is hozzájárul a cselekmény feszültségének növeléséhez. Ez tényleg egy Pokoli história. Izgalmas, és nagyon, de nagyon szomorú. 

Népszava Lap- és Könyvkiadó, 1986.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása