Tim Higgins:Tesla.Elon Musk és az évszázad fogadása

 Tim Higgins ( a Wall Street Journal újságírója) könyve kiemelkedik a cégek, projektek történetét bemutató munkák közül. Nagyon sokrétű., technikai és üzleti oldalról egyaránt körbejárja az általa felvetett problémákat, ráadásul mindezt ragyogó, sőt, nem túlzás: szórakoztató stílusban teszi. Minden mérnöknek és üzletembernek ajánlom elolvasásra a Tesla. Az évszázad fogadása című könyvet. És persze mindenkinek, aki kíváncsi a jelenkor, a bonyolult 21. század folyamataira, történéseire.

Megtudhatjuk, hogyan lett egy hiperintelligens dél-afrikai srácból, Elon Muskból a világ leggazdagabb embere. Betekintést nyerhetünk korábbi projektjeibe, arról sem megfeledkezvén, mivé is lett az a rengeteg pénz, amit pl. a PayPal eladása után kapott. Megismerkedünk az elektromos autózás törétnetével- hiszen nem a Tesla volt az első ilyen jellegű kezdeményezés. Megtudjuk, Musk üzleti és életfilozófiájában hogyan viszonyul egymáshoz az űrhajózás és az elektromos autók tervezése. Valóban abban gondolkodik a milliárdos, hogy el kell hagynunk ezt a bolygót, vagy ez csak amolyan kampányszöveg? 
Megismerkedünk a Tesla indulásával, megismerjük az ötletgazdákat, szinte magunk előtt látjuk azt a rengeteg kínlódást, amellyel az egész projekt indult. Leszűrhetjük azt a tanulásgot, hogy aki valami gyökeresen újat talál ki, és szeretné azt az egész világ javára kamatoztatni, annak bizony türelmesnek kell lenni. Betekintést nyerünk azokba a technikai problémákba, mellyel a Tesla kezdetben megküzdött. Pl.
- tűzveszélyesség, amit aztán az üzleti konkurrensek alaposan el is túloztak
- az autó kezdetben igen kis mérete
- a lítium-akkumlátorok problémája
- túl alacsony autó
- szupergyorsulás, amit nem minden vásárló idegzete és fizikai állapota bír ki.
És még sorolhatnánk. 
Ott voltak aztán a vezetési-emberi problémák. Musk és Eberhard állandó veszekedése, meglehetősen laza belső költségvetés, anyagjegyzék hiánya- illetve hát az, hogy mivel senkinek nem volt autóipari tapasztalata a vezetésben, menet közben kellett megtanulniuk az értékesítés fortélyait. Sokszor annyira nem volt a cégnek bevétele, hogy Musk egy barátjától kért kölcsön személyes igényei kielégítésére ( élelem, rezsi). Olyan is volt, hogy Eberhard tonhalkonzervet evett, mert nem volt otthon más. Paradoxon: dollár-tízmilliókkal gazdálkodó üzletemberek alapvető szükségleteiket nem tudták fedezni. Aztán persze eljött a siker is, de alaposan meg kellett szenvedni érte. 

Tim Higgins könyvéről nekem Jack London történetei jutottak eszembe. A hős minden nehézséggel megküzd, legyőzi a természeti nehézségeket, az emberi intrikékat és akadályokat, az értetlenséget, az éretlenséget, felülemelkedik a hétköznapok világán, és győz. Csakhogy Higgins realista, míg Jack London ízig-vérg romantikus. Londonnál a hős szinte tökéletes, Higginsnél a cég emberei távolról sem tökéletesek, pl. felélik az első előfizetők által leperkált előleget. Valahogy azért érzi az Olvasó, hogy ez a sztori sikerrel fog végződni. Úgyhogy induljunk neki ennek a történetnek, a 21.század egyik első komoly eposzának, amelynek még- ne felejtsük- nincs vége. Érdemes lenne majd megírni a folytatást! 

Central Kiadói Csoport, 2021.Fordította Szieberth Ádám

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása