John Grisham:Szegények ügyvédje

 John Grisham:Szegények ügyvédje című könyve nagyon komoly társadalmi-politikai mondanivalót hordoz. Az amerikai középosztály a " siker fiai", nem figyelnek oda kellőképpen a szegényekre, a hajléktalanokra, a más szempontból kiszolgáltatott emberekre. Így aztán nagy jövedelmi egyenlőtlenségek keletkeznek az amerikai társadalmon belül. 
Egy nagyon rövid tartalmi összefoglaló ( ahogy ma divatosan mondják, spoiler) talán kedvet csninál majd ehhez a nagyszerű könyvhöz.
A történet főhőse Michael Brock, igazi amerikai ügyvéd:anyagias, karrierista. Ahogy mi mondanánk, olyan "agresszív kismalac". Egy nagy jogi cégnél dolgozik,ahol dúsgazdag ügyfelek válópereit, polgári pereit, vagy egyszerűen csak üzleti ügyeit viszik, és nagyon jól keresnek. Luuséttermekben ebédelnek, méregdrága öltönyöket hordanak.Michael nagy álma, hogy főnökei bevegyék üzlettársnak. 
Egy szép tavaszi reggelen azonban minden összeomlik. Michael a szokásos módon munkába indul, beér a hatalmas irodaépületbe, beszáll a liftbe. Mögötte pedig ott áll egy rendkívül szegényes, ápolatlan, rosszul öltözött férfi. Michael riasztaná a biztonságiakat, de a férfi fegyvert vesz elő, foglyul ejti az iroda vezető ügyvédeit- köztük hősünket is- majd hoszas előadásba kezd arról, hogy az amerikai gazdagok nem törődnek a szegényekkel, nem figyelnek oda azokra, akiknek naponta csak egy tányér meleg étel jut. A mesterklövészek váratlanul lelövik Mistert ( a férfi így nevezi magát), vére ráfröccsen Michael arcára. 

Az incidens megváltoztatja a férfi életét. Előbb elmegy ahhoz az alapítványhoz, ahol Mistert ellátták, megtudakolni, nem volt-e AIDS-es a férfi. Megismerkedik az alapítvány munkatársaival. Elborzadva nézi azt a szegénységet, reménytelenséget, ami körülveszi. Megismerkedk egy három gyermekét egyedül nevelő anyukával, akinek nincs lakása, egy autóban alszanak. Egy éjszaka a havazásban, a család meghal szén-monoxid- mérgezésben. 
Michael pályát változtat. Egész környezete igyekszik erről lebeszélni, a férfi mégis kitart elhatározása mellett. Az alapítvány munkatársa lesz, segít a szegény, sokszor diszlexiás embereknek elolvasni a hivatalos papírokat, segélyt igényelni, önkényes lakásfoglalásokkal kapcsolatos perekben képviselni őket. 
Vajon kitart a férfi elhatározása mellett? Nem fog neki hiányozni a sok pénz, a luxuslakás, a csinos feleség ( merthogy felesége, mikor értesült férje elhatározásáról, elválik tőle)? És kap-e valamilyen földi jutalmat elhatározásáért Michael, vagy maradnak a szürke, szegényes hétköznapok? 
Ezt a könyvet minden magyar fiatalnak és felnőttnek ajánlom. Olyat lehet belőle tanulni, amit csak kevés könyvből: szeretetet, részvétetet, talán még istenfélelmet is. A Szegnyek ügyvédje olyan olvasmány, amely erősíti mindannyiunkban a szív szándékát, az odafordulást, a másokkal való törődést. Ha rajtam múlna, ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá tenném a világ összes középiskolájában. Na ezt, ezt elolvasnák a diákok, és még véleményük is lenne róla. 

Magyar nyelven a könyv először a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban jelent meg. Itt felmehetsz a Reader's Digest weboldalára.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása