Sós György:A szürke autó utasai

 Sós György 1967-ben megjelent könyve az egyik első magyar kémregény a második világháború utáni irodalmunkban. Ahhoz képest,hogy a Kádár-korszak elején jelent meg,nem is annyira átpolitizált.Az alábbiakban egy rövid spoilert közlünk,majd elmondjuk,mit is tartunk olyan figyelemreméltónak A szürke autó utasai című könyvben.

Torma Péter,becenevén Ecet,árva fiú,Berta nagynénje neveli. Beleszeret a gyönyörű Pattantyús Rozáliába. Ám a fiút behívják katonának. Bevonul,de megesküszik,hogy mindenképp feleségül veszi a lányt. Már minden elő van készítve az egyszerű esküvőre,amikor Rozi egy könnyűsúlyú bokszolóba habarodik bele. Formálisan megtartják az esküvőt,de Ecet és neje nem élnek együtt. A fiú bánatosan sétálgat Budapest utcáin,amikor egy zöld Wartburg,majd egy nyugati kocsi sodródik mellé. A sofőr valami buta kérdéseket tesz fel hősünknek,ám jön egy  szőke nő,és megmenti. Péter és a nő elmennek Berta néni lakására. Itt a meglehetősen erős nő foglyul ejti a becsengető zsarut,akiről nem derül ki,hogy hogyan került pont akkor,pont oda. Ezek után egy férfi meghal,a holttest pedig ott hever Berta néni lakásának fürdőszobájában. Ecet ekkor jön rá,hogy valami nemzetközi kémjátszmába keveredett,és nem ártana ebből kikeveredni. A szőke nő is rájön,hogy különös társa rájött,amire nem kellett volna rájönnie.Ecet pedig rájön,hogy a szőke nő igazából nőnek maszkírozott férfi. Jó alaposan orrbavágja,a férfi kiesik a kocsiból. Ekkor ér oda a rendőrjárőr.Spoiler vége.

Szóval,azért fontos ez a könyv,mert Rejtő Jenő nyomdokain járva íródott. Tele van komikummal,iróniával,viccel,jobbnál jobb nyelvi megoldásokkal,kétmondatos fejezettel. Még így,megjelenése után több,mint ötven évvel is szórakoztató. Ajánljuk minden  krimikedvelőnek,Rejtő-rajongónak,és minden  Olvasónak. Izgalmas és vicces. Talán jobb antikváriumokban kapható. Amúgy meg ott a könyvtár...

Zrínyi Katonai Kiadó,1967.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása