Robin Cook:Halálfélelem

 Robin Cook az orvoskrimi műfajának talán legnagyobb alkotója,minden könyve bestseller lett a nemzetközi piacon. A Halálfélelem a megszokott erejű és mennyiségű izgalommal ajándékozza meg az Olvasót,ugyanakkor kicsit ki is tekint az orvoskrimi műfajának megszokott sablonjaiból. Lássunk egy nem túl terjedelmes spoilert erről a kitűnő könyvről!

Dr.Jason Howard az USA egyik legnagyobb városában,Bostonban dolgozik,a Jó Egészség Klinikán. Páciensei-akik általában a középkorúak és az idős középosztálybeliek közül kerülnek ki-megmagyarázhatatlan módon kerülnek rosszabb állapotba,gyakran hirtelen,minden előzmény nélkül súlyos betegek lesznek,majd a szövődményekbe belahalnak. Cedric Harring például,akinek étrendjében túl sok a koleszterin,életmódjában pedig kevés a mozgás,a vállalata által előírt éves orvosi alkalmasságin még teljesen normális értékeket mutat. Néhány hét múlva,a zsúfolt bostoni forgalomban vezetve,igen heves mellkasi fájdalomra panaszkodik. Még eljut a kórházig,ott felhajt a járdára,az odaérkező ápolók mentik meg. Infarktusgyanúval fekszik a koronária-osztályon,adagolják neki a fájdalomcsillapítót,de Mr.Harring csak egyre hevesebb fájdalmat érez. Aztán egyszercsak felrobban a szív egy része,az orvosok tehetetlenek,az ötvenes éveiben járó férfi meghal. Dr.Howard közli a gyászoló özveggyel a szomorú hírt. Amikor férje holttestét nézi,az özvegy tesz egy érdekes megjegyzést.Azt mondja:olyan,mintha éveket öregedett volna. És tényleg:a halott férfi arcának egy része ráncos,szenvedése során rengeteg haja kihullott. Dr.Howard a kórlapokat átolvasva felfedezi,hogy az utóbbi napokban több,a kórházukban elhunyt beteg is mutatta ezeket az öregedési tüneteket. Ezért értekezletet kíván összehívni. Csakhogy közbejön valami,pontosabban:valaki. Egy élő legenda. 

Alvin Hayes a bostoni kórház vezető kutatója,temérdek tudományos publikáció szerzője,díjak birtokosa,aki kollégáival,pláne a betegekkel,szinte egyáltalán nem érintkezik. Igazi elvont zseni,aki ritkán mozdul ki laborjából.Beszélni szeretne Dr.Howarddal,a kórház épületén kívül. Elégge elhanyagoltan,mondhatni:rosszul néz ki Hayes doktor,ápolatlan,borostás,lötyög rajta a ruha. Dr.Howard azt gondolja,valamilyen szakmai témában szeretne segítséget kérni a gyakorlati orvoslásban nem túl tapasztalt kutató. Ám,mint kiderül,teljesen másról van szó. Boston egyik jó nevű,de azért nem túl drága éttermében találkozik a két orvos. Dr.Hayes izgatottnak,már-már paranoiásnak tűnik.Azt állítja,meg akarják ölni. Nem tudja rendesen elmondani,mit akar tulajdonképpen kollégájától,mert...-és itt a spoiler vége.

Nekem kimondottan tetszik a Halálfélelem című könyvben az,hogy Robin Cook" kijön a kórházból". Olyan alapos bevezetést kapunk a 20.század nyolcvanas évei Bostonjának éjszakai életébe,bárjaiba,bűnözőinek világába,hogy azt az amerikai "kemény krimi"legnagyobb sztár-írói is megirigyelhetnék.A csendes,intelligens és hatékony Curran nyomozó pedig a húszas-harmincas évek nagy amerikai ballonkabátos detektívjeit (ezzel pedig Chandler és Hammett bűnügyi regényeit)idézi,kissé korszerűsített kiadásban.Két világ találkozik ebben a remek  Cook-könyvben,és remekül passzolnak egymáshoz. Élmény,krimi,irodalom. Ajánlom mindenkinek,aki már felnőtt és még szeret olvasni.Antikváriumokban érdemes keresni a könyvet.

IPM Könyvtár,1989.Fordította F.Nagy Piroska

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása