Tasi József:József Attila könyvtára és más tanulmányok

 Tasi József könyve új, eddig még fel nem használt dokumentumok alapján is vizsgálja meg József Attila költészetének néhány aspektusát illetve életrajzának az irodalomtörténet által eddig nem kellő alapossággal kutatott kérdését. Leginkább irodalommal hivatásszerűen foglalkozók, egyetemi oktatók és hallgatók,magyartanárok számára ajánljuk ezt a könyvet. Néhány, számomra fontosnak tartott tényt, adalékot emelnék ki a könyvből, remélhetőleg rávezetvén ezzel a Kedves Látogatót a könyv alapos áttunulmányozására. 

Tasi József könyvének bevezető-címadó tanulmánya részletesen, címekre lebontva elemzi József Attila könyvtárát. Számomra már elsőre feltűnt, milyen kevés ebben a könyvtárban a valódi történetírói munka. Míg rengeteg marxista könyvet találunk az olvasmányok között, igazi történetírói munkát alig. Ez valahol elővetíti- megmagyarázza József Attila társadalomról való gondolkodásának egyoldalúságát. Akad a könyvtárban Max Weber, aztán egy Magyarország 1927. évi parával és kereskedelmével foglalkozó mű, de nagyjából ennyi. Marx Tőkéje és sok más műve viszont megvan, Marx életéről is akad könyv, igazi történetírói ( pontosabban: irodalomtörténészi) műnek csak Nógrádi László:Kemény Zsigmond báró élete és működése, illetve Hevesi Sándor:Az igazi Shakespeare és egyéb kérdések című kötetét találjuk. Meglepő, de a nem éppen barátságos Horger professzortól is itt A nyelvtudomány alapjai. Sok a verseskötet, Kassák Lajostól Jankovics Ferencig, Bacsányi (!) Jánostól az atyai mentorig, Juhász Gyuláig, nagyon sok klasszikus és kortárs költőt olvasott Attila. Olyan könyv is akadt a polcon,melyet recenzálásra küldtek meg neki,Attila pedig fel sem bontotta...nem szép tőle.

Mint ahogy utólag nem tűnik szépnek két világháború közötti szellemi elitünk tagjainak egymással való állandó acsarkodása. Németh László elképesztően megalázó kritikát írt József Attila:Tiszta szívvel című verséről,amit a Babits Mihály szerkesztette Nyugat le is közölt. József Attila emiatt nagyon megharagudott Babitsra,amely haragját egy Tárgyi kritikai tanulmány című,Babits Mihályt dehonesztáló írásműben juttatott kifejezésre. Később aztán,amikor szüksége volt a Babits által osztogatott Baumgarten-díjra,Attila újra közeledett Babitshoz,kapott is jutalmakat tőle. Ismeretes ezenkívül Kosztolányi és Babits ellentéte,Móricz és Kosztolányi idegenkedése stb,ezekről Tasi József nem, vagy csak érintőlegesen szól. Érdemes lett volna egy tanulmányt ennek a témának is szentelni. 1933-ban Babits egyedül lett a Nyugat szerkesztője. A németországi politikai események miatt tudta,hogy mindenkire szükség lesz...eźért aztán mindenkivel kibékült. Le a kalappal Babits Mihály előtt!Bárcsak a mai értelmiségben is akadna ilyen békítő típusú személyiség!

Politika. József Attila egész rövid életében igen aktívan politizált,a baloldali munkásmozgalommal,az illegális kommunista párttal tartott szoros kapcsolatot. Tasi József könyvéből kiderül,mennyire nem értették meg őt elvtársai. A Külvárosi éj című versét valósággal kiátkozta a marxista kritika,a freudizmus és a marxizmus összeegyeztetésének kísérletét pedig egyenesen osztályárulásnak vették. Nemcsak József Attila,hanem alkotó kortársai sem mindig találták helyüket a kor politikai palettáján. Sok esetben hoztak hbás döntést.A könyv 184.oldalán meglepve olvastam,hogy Illyés Gyula rövid ideig ugyan,de tagja volt a Magyar Nemzeti Szocialista Pártnak... Illyés 1945 után valahogy nem nagyon dicsekedett ezzel a kis epizóddal,sőt,a kommunista rendszer egyik kiemelt írójává lett. 

József Attilát általában depressziós,magányos emberként ábrázolja az irodalomtörténetírás. Tasi József árnyalja ezt a képet. Hősünk imádott bulizni,főleg a kor egyik "trendi"szórakozását,a jelmezbálokat kedvelte. A Szerző közöl egy alkakmi verset,melyet egy ilyen bál meghívójára írt. Költőnk ezen a bálon egyébként zulukaffer nőnek öltözve szórakoztatta a közönséget. Szerző idéz olyan forrásokat is,melyek József Attilát életvidám,minden csínyre kész emberként jellemzik. Aztán az 1930-as évek közepén valami eltörött...

Ajánljuk ezt a könyvet a magyar irodalom azon szerelmeseinek,akik képesek és szeretnek egy alkotót komplexen,elfogulatlanul  látni,megszabadítva őt az emlékére rakódott közhelyektől. Tisztelgés ez a könyv József Attila könyvtára,költészete,emléke,recepciója előtt. A József Attila könyvtára és más tanulmányok az  irodalomtörténetírás interdiszciplináris megközelítésével,részletek feltárásával,elfogulatlanságával maradandó élményt nyújt nyitott szellemű,kíváncsi Olvasóinak.

Ecriture Kiadó,Budapest,1996.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása