Mary Burton:Az utolsó húzás

 Mary Burton amerikai író bestsellerré lett könyve klasszkus értelemben thriller, remek,izgalmakkal teli szórakozás és hátborzongás a műfaj kedvelőinek.Ugyanakkor a klasszikusabb, angol krimi kedvelői számára is tud újat mondani Az utolsó, mindent megmagyarázó tényt, amely összeköti a gylkosságokat,igen nehéz kitalálni, nagyon kell figyelni. Az Utolsó húzás pont azért lett nemzetközi bestseller, mert Mary Burton úgy " adagolja" a történetet, hogy annak mindig csak egy részét ismerjük, a mögötte rejtező kérdésekre ( miért? hogyan?) csak a egvégén kapunk választ. Egy rövid spoilert közlünk, szokás szerint, és irány a könyvesbolt a könyvtár. Megéri megvásárolni a kötetet, nagyon emlékezetes olvasmány. 

Kate Hayden FBI-ügynök sikeresen megold egy sorozatgyilkosságokkal kapcsolatos ügyet:Dr. Richardsont, az elbűvölő modorú doktorbácsit, akit Szamaritánusnak nevezett el a sajtó és a média,ötrendbeli emberölésért állítják majd bíróság elé. Csakhogy az USA más részén, a Texas állambeli San Antonioban, hasonló módszerrel gyilkol valaki. Gloria Sanchez menő luxusautóutókereskedő a városban, hivatalosan a férje viszi a boltot, de minenki tudja, hogy Gloria az igazi motorja az üzletnek. Azon a délutánon, rá nem jellemző módon, egy teljesen középszerű, átlagosnak is csak jóindulattal nevezhető autóval indul el a egy texasi kisvárosba. A tettes követi őt, amikor egy benzinkútnál a hölgy kiszáll, bemegy a mosdóba, a tettes vékony lyukat ejt a kerekén.Az országúton Gloria kénytelem megállni, mivelhogy defektet kapott. Egy férfi éppen akkor jár arra, s felajánlja, hogy segít a kereket megjavítani. Segítség helyett azonban mellbe lövi áldozatát. Mindeközben felvételt készít  a bűntettről, amit eljuttat a nyomozókhoz. Ez pontosan a Szamaritánus módszere. A gyilkosságról a férj értesíti a rendőrséget.Elmondása szerint ő úgy kerül oda, hogy a felesége felhívta őt, mikor defektet kapott, hogy menjen a helyszínre és segítseén neki. Az ügyben Mazur nyomozó vezeti a vizsgálatot, aki azonnal értesíti Kate Haydent, hogy jöjjön a helyszínre. Kate arra a következtetésre jut, hogy ebben az ügyben több lehetőség van:
- a Szamaritánus, akit ő elkapott, nem egyedül dolgozott, van egy társa
- valaki másoló utánozza a Szamaritánust. Roppant gyanússá válik egy helyi riporter, aki mindig ott van  helyszíneken, és mindig egy lépéssel a rendőrség előtt jár. 
- A gyilkosságot a férj utasítására követte el valaki, aki a Szamaritánus módszerét utánozta. Kiderül ugyanis, hogy a Sanchez luxusautó-kereskedés a csőd szélén van, csak utolsó pillanatos, magas kamatú banki hitelek tartják életben a céget. A nyomozás során rendkívül ellenségesen viselkedő férj nemcsakhogy költekezik, hanem szeretője is van ( akit egyébként pár héttel később szintén brutálisan megölnek, Kate ezután méginkább Sanchezt tartja elsőszámú gyanúsítottnak), ráadásul nemrigiben kötött egy igen magas összegű életbiztosítást a felesége nevére. Arra is fényt derít a nyomozás, hogy az egész városban köztiszteletnek örvendő, sokak éltal példaképnek tartott áldozat, a drága Gloria sem volt az asszonyi hűség mintaképe, szeretője pedig igen alacsony sorból származó, a cég és a hely börtön rehabilitációs programján belül dolgozó férfi volt, aki nem mellesleg pszichopata, és korábban ő lőtte le Kate apját...Minden mindennel összefügg, és érezzük:valaki a háttérből mesterien mozgatja a szálakat...Kate San Antonioból származik, valaki megfigyelőkamerákat rak anyja lakásába, mégpedig profi módon, úgy, hogy hónapokon át nem bukik le...valaki figyeli Mazur nyomozó családját, tizennégy éves lányát pedig el akarja rabolni. A férfi, aki Kate apját korábban lelőtte, rendszeresen hívogatja a nyomozót, hogy honnan szerezte meg a számát, rejtély. Igazából nem derül fény a Gloria Sanchez ellen gyilkosság indítékára sem. Kate ekkor rájön, hogy egészen más perspektívából kell szemlélni az egészet- és arra is rádöbben, hogy Mazur nyomozó családja veszélyben van. Spoiler vége...

Ajánljuk ezt a kitűnő könyvet a thriller és a krimi műfajok minden rajongójának. Azonk kérdés eldöntését pedig, hogy Kate ügynök és Mazur nyomozó között szövődik-e viszony, az Olvasóra bízzuk. 

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2021.Fordította Seres József

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása