Szabó László:13 nyomozó 33 esete

 Szabó László, a Kék Fény című egykori nagysikerű televízióműsor vezetője magasrangú nyomozókkal beszélget, 13 rendőr beszéli el a könyvben néhány nyomozása történetét.A 13 nyomozó 33 esete című könyvet azoknak ajánljuk, akiket érdekel a 20.század( itt most az 1945 utáni időszakról beszélünk) bűnügyi históriája, s szeretne részletes képet kapni az akkoriban alkalmazott nyomozati eljárásokról. Ebben a rövid könyvajánlóban néhány esetet idézünk fel, nem mellőzve a szubjektivitást. A könyv ma már nem kapható boltokban, antikvárumokban kell keresni.

Számomra a leginkább megrázó történet a balassagyarmati túszdráma esete. 1973-ban a helyi pártszervezet vezetőjének két fia- akiknek már kisebb bűncselekmények amúgy is voltak a rovásán, de ezeket a magasrangú papa elsimította- elhatározta, hogy disszidálni fog ( fiatalabbak kedvéért: ez azt jelentette, hogy engedély nélkül elhagyják az országot és Nyugatra távoznak). Ezt úgy akarták elérni, hogy túszul ejtik a helyi leánykolégium tanulóit, és váltságdíj ( helikopter, pénz) fejében szabadon engedik őket. Elképesztő az a brutalitás, ahogy a két fiú a lányokkal bánt. Egyik lány úgy szökött meg, hogy leugrott a második emeletről és eltört a lába. Végül szerencsésen végződött a történet:a mesterlövészek lelőtték a nagyobbik fiút, a kisebbiket pedig- mivel fiatalkorú volt- a bíróság 15 évre ítélte. Az áldozatok lelki sebei a mai napig nem gyógyultak be. 

A leghidegvérűbb életellenes bűntény, amely ebben a könyvben olvasható, az a szegedi Csillag börtön két lakójának esete. Nem kívánom az egész történetet elmondani, hagyjunk egy kis rejtélyt, talányt az Olvasónak- de az azért mégiscsak aljas, hogy két rab úgy akar szökni a börtönből, hogy megölnek két civil ruhás művezetőt a munkahelyen ( ami jelen esetben egy bútorgyár). Összetörték egy szekrény ajtaját, majd hívták a művezetőt, hogy nézze meg, valami baj van az egyik szekrény ajtajával...Az első művezető nem gondolt semmi rosszra, besétált a csapdába,miközben az ajtót nézegette, megölték. A második művezetőnek azonban eszébe jutott a protokoll:ha bármilyen szabálytalanságot észlel, hívja az őrt! A művezető látta, hogy az az ajtó nem magától tört úgy össze ( rutinos bútoripari szakember volt, nem lehetett megtéveszteni), úgyhogy hívta az őrt. Ezzel megmentette a saját életét.A raktár ajtaja mögött ugyanis az egyik bűnöző kihegyezett reszelővel a kezében várta újabb áldozatát...Na, ezért kell betartani a protokollt! 

Az életellenes bűntények nagy részét, mint azt olvashatjuk a könyvben, érzelmi okokból követik el. Debrecenben egyetlen szó buktatott le egy hősszerelmes gyilkost ( a könyvben A debrecni Otello címen szerepel a történet). Bemegy a férj a rendőrségre, hogy megszúrták a feleségét.Elmondása szerint sétáltak este, mikor előugrott egy álarcos, ismeretetlen férfi a sötétből és háromszor beleszúrt a feleségébe. A nyomozónak gyanús a dolog: miért nem a mentőket hívta először az összetört férj, miért egyből a rendőrségre jött? Miért nem fejtett ki ellenállást a férj? Létezik, hogy egy felnőtt férfi ilyen szituációban pszichésen annyira lebénul, hogy semmit nem tesz? Egyre csak gyűlnek a gyanús körülmények. Az intenzív osztályon fekvő feleség közben magához tér, és megnevezi a gyilkost.A fiatalember régóta udvarol neki, s próbálja arra rábeszélni, hogy hagyja ott a férjét. A fiatalembernek alibije van, de ezt csak az édesanyja tudja igazolni. Vajon hihet a nyomozó a fiáért mindenre kész mamának? Valahogy sehogysem tudja elképzelni ezt a jámbor, kedves, szelíd modorú, romantikusan intelligens fickót gyilkosnak. Közben a feleség gyógyulgat, a férj a rendőrség engedélye ellenére meglátogatja( ki cselekedne másképp hasonló helyzetben?),kórházi ágyszomszédja pedig beszélgetésükben meghall egy szót. Hogy mi ez a szó, azt itt természetesen nem mondjuk el, el kell olvasni a 13 nyomozó 33 esete című könyvet.

1953-ban történt az a bűncselekménysorozat, mellyel kapcsolatban újra kellett írni a tanúvallomások hitelességével kapcsolatos addigi elképzeléseket. Tudni kell, hogy akkoriban kevés magángépkocsi furikázott az országban, csak a vezetők részesültek abban a kiváltságban, hogy autóval közlekedhettek. Egy háromfős banda kirabol egy közértet ( fiatalabbaknak:így nevezték akkoriban az ABC áruházakat), elvisznek némi pénzt, és a boltvezető hallja, ahogy menekülésük során felzúg egy gépkocsi motorja. Csakhogy egy idős néni, aki éppen akkor akar bemenni a boltba, amikor a rablók kirohannak, azt állítja, semmiféle gépkocsi nem volt ott, a rablók gyalog menekültek a környező hegyekbe. Vajon kinek higgyenek a nyomozók? Arról a szól a történet- minden mai nyomozójelöltnek érdemes elolvasni- hogy a tanúk érzékszervei, részben a stressz hatására, bűntények esetén olykor különlegesen kezdenek működni- vagy éppen nem működni.  


A vaó élet olykor felülír minden írói fantáziát. Szabó László könyvében harminchárom elképesztő, minden bűnügyi regényt és filmet felülíró, valóságos, a 20.században Magyarországon történt bűncselekményről olvashatunk. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk ezt a remek könyvet, melyet jobb antikváriumokban érdemes keresni. 

Népszava,1989.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása