Tracy Buchanan:A hallgatás fala

 Tracy Buchanan világhírű brit bestseller-író, a thriller műfaj nagymestere,hátborzongató könyvvel örvendezteti meg Olvasóit. A hallgatás fala egyedülálló cselekményével, nagyon finom, mély lélektani érzékevel minden thriller- és krimirajongót el fog bűvölni. Egy rövidke spoilert közlünk a könyvből, hogy ezzel csábítsunk olvasásra. 

A Byatt család egy kis erdei faluban, Forrest Growe-ban,Erdei Utópiában él. A családfő, Patrick, roppant sikeres, menedzser egy nagy cégnél, azonkívül indul a közelgő önkormányzati képviselőválasztáson is, csak formalitás a megválasztása. Felesége,Melissa éppen kezdi túltenni magát első gyermeke, a születésétől kezdve szívbeteg Joel váratlan halálán. A család három gyermeket ( a tizenöt éves ikerpárt,és a kis Grace-t) nevel, úgy tűnik, minden rendben van náluk,tulajdonképpen irigyli őket az egész környék. Melissának vannak bizonyos problémái a falu egyes pletykás lakóival, de ettől eltekintve minden rendben levőnek látszik.Ideális családnak.
Azon a délutánon minden megváltozik. Melissa éppen hazafelé tart munkából, és valami nem tetszik neki, mintha valahogy másképp volna minden. Előérzete,sajnos,nem csal. Férje a konyha kövén fekszik, véres fejjel, szúrt sebbel, körötte áll a három gyermek, úgy tűnik, sokkot kaptak. Véres a ruhájuk, kezük.Patrick mellett ott egy véres kés. Melissa, ahogy kell, hívja a mentőket, rendőröket, mindent úgy csinál, ahogy kell. De valami gyanús neki a gyerekek viselkedésében. Amikor arra kéri őket, mondják el, mi történt, azt felelik: apa megcsúszott a lépcsőn.Az asszony ezt nem hiszi, erre meg azt mondják a gyerekek, most nem mondhatnak el semmit...Fedeznek valakit, vagy valaki véletlenül követte el a cselekményt? Melissa teljesen összezavarodik, de úgy dönt, mindenáron megvédi a gyermekeit, még akkor is, ha egyikük volt a tettes. Mindenesetre Patrick nem hal meg, de teljesen eszméletét veszti, lélegezni sem tud magától, intenzív osztályra, lélegeztetőgépre kerül. állapota hol javul, hol romlik. Patrick irányításmániás szülei pedig igyekeznek Melissát kirekeszteni a gyerekek neveléséből, mondván, szegény assznnyak most pihennie kell. 
A nyomozók először úgy vélik, a környékbeli gyár munkásai közül tört be valaki a házba, a házigazda pedig megzavarta a betörőt, a bűnöző pedig rátámadt Patrickra. Aztán érezni kezdik ők is, hogy a gyerekek sztorijában valami nem stimmel. A falu egyre inkább a szájára veszi Melissát,és egyre többen gyanúsítják Ryant, a faluban élő erdőkerülőt, a súlyos,erőszakos tettel. Egy este pedig hátborzongató, fénymásolt plakátok jelennek meg az erdő fáin:a fotók  a derűs, mosolygós Byatt családot ábrázolják, a kép alatt pedig felirat:Tudom. Melissa megijed, leszedi a plakátokat. 
Aztán szépen lassan, ahoogy ilyenkor szokás, kiderülnek dolgok. Kiderül például, hogy a korábban példaképnek tekintett Patrick távolról sem volt az a mintaférj, akinek mutatta magát, szinte minden falusi nő lefeküdt vele, köztük Melissa legjobb barátnői is.Csak a feleség nem tudott semmiről...Arra is fény derül, hogy Ryan még minidg fülig szerelmes Melissába ( együtt gyerekeskedtek, játszottak a sűrű erdőben), és nem volna ellenére ha Patrick kiesésével kapcsolatuk felújulna. Melissa és Ryan találkoznak, elcsattan egy csók, amit másnapp a közösségi médiában láthatnak viszont. Valaki figyeli Melissát és Ryant. 
Az egyik gyerek pedig, akiről a legkevésbé feltételeznénk ,hogy ilyen tettet elkövet, váratlanul beismerő vallomást tesz. Melissa, a Byatt nagyszülők, és az egész falu, hitetlenkedve fogadják a hírt...spoiler vége.

Most pedig ideírok néhány okot, nekem miért is tetszik annyira Tracy Buhanan: A hallgatás fala című könyve!
1. Remek a környezetábrázolás, szinte kedvet kap a városi ember, hogy az erdőben lakjon.
2. Ötletes, hogy ugyanazt a történetet több nézőpontból is megismerjük. A dőlt betűkkel szedett fejezetekről nem tudjuk, ki a narrátor.
3. Tracy Buchanan jól ismeri a közösségi médiát, és annak az emberekre gyakorolt hatását.
4. Fantasztikus ábrázolja a neves Szerző a karakterek pszichológiáját, azt, hogy ki hogyan viselkedne ebben a teljesen abszurd helyzetben. 

Ajánljuk A hallgatás fala című könyvet minden thriller- és krimrajongónak! 

Alexandra Kiadó,Budapest, 2021. Fordította ( kiválóan visszadva az eredeti mű hangulatát) Fehér Fatime. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása