Amaël Cattaruzza:A digitális adatok geopolitikája

 A könyv alcíme:Hatalom és konfliktusok a Big Data korában.

Amaël Cattaruzza könyvében elutasít minden olyan determinizmust (technológiai determinizmus,önmagáért beszélő adatok elve stb.), amely végzetes mértékben korlátozná az ember ellenőrzését az adatok felett,s lehetetlenné tenne az óriási adatmennyiség társadalom javára történő felhasználását. Szerző szerint a Big Data korában is nagy szerepet kell,hogy kapjanak a hagyományos,de korszerűsített metodikájú társadalomtudományok. Hiszen az ember(azaz az emberi társadalom) határozza meg,milyen adatokra van szükség,ezeket hogyan,hol,milyen eszközökön,milyen jogi megfeleléseknek eleget téve  tároljuk,hogyan,milyen módon továbbítjuk,s mit teszünk az adatokkal felhasználásuk után. Úgy is fogalmazhatnánk A digitális adatok geopolitikája című könyv eszmei mondanivalóját:nem az ember van az adatért,hanem az adat az emberért. Megtudhatjuk a könyvből,hogyan kapcsolódott egymáshoz-már az 1960-as évektől kezdve-földrajztudomány és adattudomány(statisztika). Áttekintést kapunk arról,hogyan változott az adat fogalma az európai történelemben. Cattaruzza a könyvnyomtatást,a Gutenberg-galaxis születését és elterjedését emeli ki azon események  közúl,melyek az emberi tudás tényalapúságát erősítették. Fogalommeghatározással is foglalkozik a könyv:látjuk,milyen tudományos és publicisztikai viták kereszttüzébe kerültek  olyan fogalmak,mint adat,információ,tudás,bölcsesség-Cattaruzza amellett foglal állást,hogy az emberi tudás szintjei nem hierarchikusak. 

Nagyon érdekes kérdésekkel szembesít bennünket azon tény,hogy vannak kvalitatív és kvantitatív adatok. Hatalmas a 21.századi emberiség felelőssége abban,hogyan kezeli a kvantitatív,tehát számokkal nem feltétlenül kifejezhető adatok óriási halmazát. A könyv kitér arra,mennyivel másképp határozza meg a személyes adat fogalmát az USA és az Európai Unió. Konkrét példákat is olvashatunk:például az Egyesült Államokban könnyen lehetséges,hogy egészségügyi adataink magáncégek kezébe kerülnek. Ez az Európai Unió területén -legalábbis elvileg,a jelenlegi szabályozás alapján-elképzelhetetlen. A konkrét geopolitikai kérdésekre térve:jelenleg a digitális adatok nagy része az USA-ban koncentrálódik(a GAFAM betűszóval leírt cégek mindegyike amerikai). A világ más nagyhatalmai azonban szeretnék,ha ez nem így lenne. Cattaruzza könyve részletesen elemzi,milyen lépéseket is tesz a többi nagyhatalom(Kína,Oroszország,Európai Unió,Brazília) arra,hogy fizikai területén,territóriumán belül keletkező adatokat ne engedje határain kívül. Itt említem meg,hogy Cattaruzza könyve teljesen demokratikus szellemű,ellenzi az információszabadság bármilyen korlátozását.

Kinek ajánlom Amaël Cattaruzza kitűnő könyvét?Véleményem szerint minden,már aktívan dolgozó informatikus és minden informatikushallgató számára kötelező olvasmány. De ugyanilyen fontos lehet ez a mű földrajzosok,történészek,szociológusok és-ki ne felejtsem-statisztikával bármilyen módon és szinten foglalkozó szakemberek számára is. Tömör,gazdag összefoglalása adattudomány és geopolitika kapcsolatának. 

Pallas Athéné Könyvkiadó Kft,2020.Fordította:Kazanlár Szilvia



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása