Peter Lee: Igazságháborúk

Manipuláció- ha egy szüban össze akarnénk foglalni Peter Lee könyvének tartalmát, ez lenne a legmegfelelőbb, annak ellenére, hogy Szerző az Igazságháborúk című könyvben, talán szándékosan, kerüli a " manipuláció" szót. Peter Lee elmélete szerint korunkban az egyes társadalmi-politikai kérdések kapcsán igazságok csapnak össze, mely gazságokat számtalan politikus, médiaszakember és korrumplódott tudós támogatja.
Három példán keresztül mutatja be a könyv az egyes igazságok kialakulását, érvényesítésük módját. Az első a klímaváltozás. Nagyon durva, sokszor gengszerekre emlékeztető módszerekkel harcolnak egymás ellen a klímaváltozás hívei és ellenzői, s ezen módszerek alól sok esetben a klímakutatók sem mentesek.
A második téma a 2008-as pénzügyi válság. Nagyon sarkalatos véleményeket fogalmaaztak meg politikusok azzal kapcsolatban, mit is kellene tenni a énzügyi válság ellen. S mivel dollármilliárdokról volt szó, a szembenálló felek nem kímélték egymást.
Véleményem szerint a könyv legrázósabbb része a katonasággal, pontosabban: a gendermozgalomnak az amerkai és szövetséges hadseregeken belül betöltött szerepéről szól. Megtudhatjuk, hogyan próbálták távol tartani a nőket a tényleges hadműveletektől, a terepmunkától. Képet kapunk arról, hogyan reagált az amerikai média az iraki foglyokkal szemben elkvöetett túlkapásokra- s hogy ennek mi köze a gendermozgalomhoz, azt a Kedves Olvasó megtalálja a könyvben, nem akarom a poént lelőni. Ez a fejezet nagyon problémás, személy szerint annyit mondhatok róla: felkavaró, vagy divatos szóval: megosztó. Ezért én azt gondolom, 18 éven aluliak ne olvassák. Csak elöljáróban: nem politikai propagandáról van szó, annál sokkal több.

Peter Lee könyve egyszerűen: kitűnő. Olyan új szempontokból világít meg egyes kérdéseket, mely szempontok a tömegtájékoztatásban egyáltalán nem kerülnek elő. Nagyon komoly kutatómunka eredménye a könyv, szerintem mindenkinek, aki értelmiséginek tartja magát- vagy akiket mások annak tartanak- el kellene olvasnia. De csak erős idegzettel!

Az Igazságháborúk című könyvet pedig a Kossuth Könyvkiadó (kossuth.hu) adta ki, 2017-ben. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása