Szomory Dezső:Elbukottak. Hat novella

Szomory Dezső nem kifejezetten jó novellista. Ebben a műfajban nem érvényesül olyan jól a kitűnő Szerző szavakkal való játékkészsége, nem tűnik ki annyira a magyar nyelv iránti szeretete. A szecessziós túlburjánzással díszített Szomory-nyelv redukálódik, így az Olvasó számára marad a történet, meg a mögötte rejlő lélektani ábrázolás, ebben viszont, valljuk be őszintén, a Nyugat élvonala jobb volt.
Az Elbukottak mégis jó könyv, ajánljuk minden olvasni szerető kultúrembernek. Nagyon mélyen világít. Nem feltérképez embereket, hanem a nyelv-reflektorral tűélesen az arcukba, a szívükbe világít. Még a rosszindulat is szánnivaló gyengeségnek tűnik fel. Szinte játékká válnak az emberi kapcsolatok.
A kötet nyitó darabja, a Nyomorúság, voltaképpen nem novella, hanem kisregény. Önéletrajzi elemeket is tartalmaz. Egy megesett lány megpróbálja csecsemőjét elpusztítani, de az túléli, felnő, az újságírói hivatást választja, szerelmes lesz egy színésznőbe, de kiderül,hogy a csecsemőkori beavatkozás végzetes nyomot hagyott testén...Társadalomtörténetileg azért érdekes a mű, mert sokat megtudunk belőle a 19. század magyar sajtóéletéből.
A Vihar egy szerelmi háromszög története:a tutajos, a kormányos, meg a tutajos felesége bonyolódnak áttekinthetetlen, gonosz viszonyba.
Mese a három kisasszonyról: leszámolás a kamaszkori álmokkal.
Pusztulás:egy konzervatóriumi zenetanár beleszeret egyik tanítványába, még házitanítója is lesz, csakhogy a lány életében felbukkan a gazdag kérő. A tanár pedig máshol vigasztalódik, de valami furcsa érzés, valami ábrándos szerelem mégis megmarad- és pont ez lesz a baj.
Lucifer asszonyság: egy arisztokrata ifiurakkal és művészekkel barátkozó femme fatale igazi végzet asszonyáról szól. Azért tragikus, mert Szomory tudja, hogy a űn mélyén valójában a kiszolgáltatottság rejlik. Maradandó értékű a korcsolyapálya közönségének leírása, igazi társadalomtörténeti csemege.
Az utolsó perc fiktív vagy valós naplótöredék, mely egy beteljesületlen szerelem tragédiáját ábrázolja, egyúttal azonban remek krónikája a férfilélek fejlődésének is.

Szomoryt nehéz lesz elhelyezni az irodalmi kánonban. Középiskolás számára még túl nehéz olvasni, és valljuk be: az erotikus jelenetek olykor naturalista ábrázolása sem segíti elő, hogy Szomory bekerüljön az irodalomkönyvekbe. Az egyetemisták pedig már nem olvasnak szépirodalmat, kivéve a magyarosok. Pedig igencsak európai színvonalú író, maga korában unikum volt. Csak valahogy- a nagyon finomat már nehezebben emészti az utókor.

Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2016.multesjovo.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása