Szomory Dezső:Levelek egy barátnőmhöz

Az ember úgy kezdi, hogy nevet. Neveti Szomory Dezső sajátságos nyelvhasználatát, a szecessziós túlburjánzást, a kultúrába való önfeledt szerelmet, felmagasztalást. Szomory Dezső: Levelek egy barátnőmhöz című könyve semmihez sem hasonlít, amit eddig olvastam. Sőt, Szomory Dezső sem hasonlít senkihez sem, akit eddig olvastam.
Elképesztően művelt.
Mindent megtesz, hogy ezt a világ tudomására hozza.
Ő nem műveli az irodalmat, ő maga az irodalom. Ebben él, versekben és filozófiákban, megnemesített fiatalkori szerelmekben. Őt teljes egészében átjárta a kultúra. Behatolt a szellemébe, hogy ott valami irodalom-félét hozzon létre, valami írottat, amit talán az Olvasók egy része is ért, vagy legalábbis próbál érteni. Nem árt hozzá tudni németül és franciául.

Mi a műfaja a Levelek egy barátnőmhöz c.alkotásnak? Hát, alkotás. Szívből fakadó,bennsőből táplálkozó levélregény, önvallomás, önéletrajz, de nem fizikai, mert a külső élet sosem érdekes Szomory számára, csak a belső, lelki-szellemi. Az irodalom és a filozófia legmagasabb berkeiben utazgatunk. Találkozunk Platónnal, Pál apostollal, Shakespeare-rel, a felvilágosodott franciákkal, meg mindenkivel, aki valamit számít a 19.században. Szomory úgy szól ezekről a lelkekről, mintha valamennyien a közeli barátai lettek volna. És tényleg azok. A művek, az életművek, az egyes alkotások legmélyebb, szellemi dimenzióit fogjuk meg.

Szomory Dezső zseni volt. Feldolgozhatatlan zseni. Igazi l'art pour l'art kultúrharcos, a kultúröröm szerzetese, örökös olvasó, érzelmes esztéta. Életműve még sokáig feldolgozatlan marad. Kell, aki értse. Nemcsak ésszel: szellemmel is.

Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2010.multesjovo.hu

(Szomory hatástörténetéhez:a könyvben- nagyon szerencsésen- olvashatjuk mások mellett Tersánszky Józsi Jenőnek, Kosztolányi Dezsőnek a könyvről a megjelenés idején írt recenzióját.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása