Ted C. Fishman:Kína Zrt.

Alcím: Az új szuperhatalom kihívása Amerika és a világ számára.
Azt, hogy Kína gazdasági és katonai szuperhatalom lett, ma már senkinek nem kell magyarázni. De azt, hogy milyen összetevői vannak ennek a szuperhatalmiságnak, illetve hogyan élik meg országuk dinamikus fejlődését a kíínai emberek, arról már kevesebbet tudunk. Ted c. Fishman: Kína Zrt. című könyve ebben igazít el bennünket, európai Olvasók számára teljesen új világot tárva fel.
Tényleg a konfuciánus hagyomány az ideológiai mozgatója a növekedésnek? Miért lett Sanghaj a világ legdinamikusabban fejlődő városa? Miért örül munkájának a zokniüzemben dolgozó varrónő, mikor olyan keveset keres? Hogyan kerültek az ősellenségként kezelt Tajvan üzletemberei a kínai gazdaságba? Hogyan élik meg a kínai átlagemberek a világraszóló környezetszennyezést, szmogot- egyáltalán: tényleg olyan rendszeres ott az ilyesmi, ahogyan ezt a média bemutatja? Meddig lehet tartani a töretlen gazdasági növekedést- és mi a véleménye erről az utca emberének?
Ted C. Fishman szól az emberi jogok kínai helyzetéről is. Tényleg gátolva van az értelmiség a rendszerkritikában? Valóban annyira szigorú a cenzúra? Valóban tilos Kínában az internet? És ami legfontosabb: Kína valóban átalakult Kína Zrt-vé? Tényleg ennyire meghatározó szerepet játszik a gazdaság?
Ilyen és még rengeteg ilyen kérdésre kapunk választ Ted C. Fishman kiváló könyvéből. Véleményem szerint azok a szövegrészek a legjobbak, ahol a hétköznapi ember közvetlenül szólal meg. Valljuk be, nyugati médiában ilyesmi ritkán fordul elő.

Gondolat, Budapest, 2008.
gondolatkiado.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása