Szádeczky-Kardoss Tibor:Illetékrendszerünk fejlődése és reformjának kérdése

Szádeczky-Kardoss Tibor: Illetékrendszerünk fejlődése és reformjának kérdése című tanulmánya nem könyv alakban jelent meg, hanem 1939-ben, Debrecenben, a Tisza István Tudományos Társaság kiadványaként. Szerző a mű első részében áttekinti a hazai illetékrendszer fejlődését, megállapítja, hogy már a középkori Magyarországon is létezett az illeték, Szent László és Zsigmond királyok törvényeiben is megjelenik. Erőteljesen jelen van a magyar pénzügyi rendszerben 1850 után, mikor is még a játékkártyákra is vetettek ki illetéket. Aztán, a dualizmus korában megjelent a vagyonátruházási illeték, bélyegilleték, bányailleték, tőzsdeadó. Szádeczky-Kardoss Tibor megállapítja, hogy a magyar pénzügyi rendszer több, amúgy adójellegű kötelezettségt az illetékek közé sorol.

A kiadvány második része néhány észrevételt tartalmaz az új illetéktörvénnyel kapcsolatban. Felhívja a figyelmet az illeték arányosságára, külön szól a házszövetkezetek iletékfizatési kötelezettségéről. Azt javasolja, hogy terhelt ingatlan örökítése esetén az illeték mindig az igatlan nettó értékéből induljon ki.
Szádeczky-Kardoss egy humánusabb, életképesebb illetékrendszer kidolgozására tesz javaslatot.

Még egy észrevétel: a debreceni tudományosságot sokszor vádolták azzal, hogy ódivatú, nem vesz tudomást a változásokról. Ez nem igaz. Éppen a Tisza István Tudományos Társaság munkája bizonyítja támasztja ezt alá.

A Kiadványt pedig legfeljebb antikváriumokban találhatjuk meg. Vagy inkább a Széchényiben...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása