Alice Munro:Ifjúkori barátnőm

 A Nobel-díjas kanadai alkotó tíz új történettel örvendezteti meg Olvasóit az Ifjúkori barátnőm c.kötetben.

A címadó elbeszélésben a narrátor anyja életének egy epizódját eleveníti fel. A pályakezdő tanítónő egy különös,excentrikusan vallásos emberek által lakott birtokon kap szállást,ahol két nővér él. Az idősebb,Flora,dinamikus,tetterős. Az ifjabbik,Ellie,folyton beteg,ágyban fekszik,nyavalygásával gyötri környezetét. Férje,Robert,korábban Florának udvarolt,csakhogy történt valami...

Az Öt pont egy brit columbiai kisváros,Victoria,üzleti negyedének neve. A cukrászdát egy ambíciózus délszláv család vezeti. Lányuk,Maria,nagyon okos,talpraesett,már kamaszlány létére irányítja az üzletet. Egy keresztje van:kissé csúnyácska. Marianak senki sem udvarol. Ám akad egy mentőötlet.

Almeda Joint Roth életnék utolsó éveit ismerjük meg a Meneseteung című elbeszélésből. Almeda költő,nem túlzottan eredeti,de azért olvasható,a kisváros közönsége szereti. Almeda a város nyomornegyedének szélén vásarol házat,a hátsó ablakából már látszanak a rosszhírű utcák. Egy nap egy nő fekszik Almeda házának kerítése mellett. Hősünk természetesen megijed,szerencsére segítségére siet Poulter úr,a békebíró.

Hazel,az Ölelj magadhoz,el ne engedj!című elbeszélés hőse özvegyasszony,aki elhunyt férje második világháborús életét kutatja. Elutazik Skóciába,ahol Jack vadászpilótaként szolgált,megismerkedik akkori szerelmével,meg egy nagyon érdekes idős hölggyel,aki folyton valami skót balladát szaval,de olyan átéléssel,mintha az élete múlna rajta...

A Narancs és alma története az 1950-es években kezdődik,és az áruházak világába kalauzol bennünket. Amikor  Victor,a két méter magas,sportos férfi beállít,hogy munkaruhát szeretne vásárolni,az eladóhölgyek vérnyomása igencsak megemelkedik.  Victor végül az áruház vezetőjével is baráti kapcsolatba kerül. Egészen addig,amíg egy délután...

A Képek a jégről c.mű főhőse egy hetvenéves nyugdíjas lelkész,aki éppen házasodni akar,és a Hawaii szigetén tartandó esküvőjére készül. Csakhogy a fia és a lánya nagyon aggódik a papa miatt. Austin ugyanis-így hívják a lelkészt-sokszor túlzottan becsületes és kihasználható. Nehogy most is valami rámenős nővel akadjon össze!

A Jóság és könyörület főhősei épp egy hajóúton tartózkodnak. Bugsnak,a rákban haldokló egykori operaénekesnőnek,talán ez az utolsó hajóútja. Averil pedig,a lánya,nem igazán tudja,mit kezd majd anyja halála után. Csakhogy mindkettejüknek udvarlója akad:Bugsnak egy nyugdíjas professzor,Averilnek pedig egy kanadai festő.

A Mihaszna című történet három részből áll. Az elsőből megismerhetjük a kis Murray történetét,aki gyermekkorában egy balesetben elvesztette fél szemét. Megtudhatjuk,miért nem engedte meg az immár kamasz Murraynak a szomszédasszony,hogy elkísérje lányát a bálba. A második részben Murray immár felnőtt,Joan,a nővére pedig gondoskodik róla. De vajon ki gondoskodik kiről? A történet harmadik részében pedig Murray leveti a sérülést takaró fekete szemüvegét.

A Másként c.elbeszélésben Georgia és Maya mint feleségek ismerkednek meg,egymásba szeretnek. Csakhogy egyikük még mindig nem adta fel az álmát,hogy feleség és családanya legyen.

A kötetet a Parókanap c.elbeszélés zárja. Anita és Margot az 1940-es években éppen kamaszok. Jó barátnők lesznek,együtt lógnak a suliból. Megismerkednek Teresaval,a kávéház vezetőjével,akinek férje buszsofőr,és roppant megbízhatatlan ember. 

Alice Munro:Ifjúkori barátnőm c.könyve igazi,magas szintű irodalom. A történetekben gyakori az időbeli oda-és visszaugrás. A jellemábrázolás nagyon plasztikus,nagyon eredeti karakterekkel találkozunk ezekben a történetekben. A könyvet leginkább felnőtt,gyakorlottabb olvasóknak ajánljuk.

Fordította Rakovszky Zsuzsa

Park Könyvkiadó,2017.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása