Narine Abgarjan:Égből hullott három alma

 Narine Abgarjan csodákkal teli könyve,az Égből hullott három alma, elvisz bennünket egy olyan világba,amelyről a legtöbb európai még csak nem is hallott,legfeljebb a híradókban,időnként. Örményországban járunk,egy Maran nevű,kaukázusi hegyi faluban. Még érezzük a közeli múltat,még itt van velünk a Szovjetunió pusztító szelleme-de vannak ám itt más szellemek is:messzi évezredek mosolyognak vagy éppen sírnak vissza a hegyoldalakról. A nyomor,az anyagi szükség olyan mély,hogy számunkra felfoghatatlan-annál erősebb kötődés alakul ki a szellemi világhoz. Minden árvíz,halál,váratlan hegyomlás,születés-ebben a világban minden transzcendens,még a hamuban sült klasszikus kaukázusi örmény étel,a bronza,is. Egynémely irodalomkritikus Abgarjan könyvét a "mágikus realizmus"kategóriájába sorolta be. Azt gondolom,itt jóval többről van szó. Természet,idő,tér,és ember teljesen egybeolvad. 

Nincs igazi lineáris története ennek a regénynek/kisregénynek. Anatolja Szervajanc haldoklik,várja a halált,nem fél tőle,inkább kíváncsi rá. Ám nem a halál érkezik hanem egy férfi,egy régen várt,szerelemmel várt kérő,Vaszilij. Az ő beszélgetésükön át ismerjük meg Maran falu történetét. Ahogy egymás után következnek a nemzedékek,ahogy halad előre a történelem,a külső körülmények úgy válnak egyre rosszabbá. A politikai hatalom egyre durvább,a természet egyre ellenségesebb,egyre több a baleset,katasztrófa-ugyanakkor egyre erősebb az isteni gondviselés is. Az égiek vigyáznak erre a falura.Amikor úgy látszik,hogy a generáció fiú nélkül marad,akkor idős asszony esik teherbe,akárcsak a bibliai Sára. Amikor az emberek már nagyon elkeseredettek,megjelenik Tigran,és magával hoz egy fehér pávát. A helyi szimbolikában a páva a Szentlélek jele is lehet. A Szentlélek pedig erőt ad,vigasztal,szabadít. Csakhogy a páva,mint minden páva,előbb vagy utóbb,de elpusztul. 

Kinek ajánljuk Narine Abgarjan könyvét? Hát,mindenkinek,akit érdekel a kortárs világirodalom. Meg azoknak is,akik szeretik az időtlen történeteket. Elvégre olyan jó kikukucskálni a földrajzi és történelmi keretekből. 

Typotex Kiadó. Fordította Goretity József

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása