Anna Burns:Tejes

 Hogy kicsoda a tejes(kisbetűvel kell írni!)?Senki nem tudja. Talán nem is érdekel senkit.Anna Burns furcsa,különleges világában az emberek annyira az ellentétekre koncentrálnak,hogy nem tudják megfogalmazni,ki is az a tejes. A kérdéseiket sem tudják megfogalmazni. A tejes,az egy ember,vagy valami olyasmi. Ennyit kell tudni róla.

Az észak-írországi közösség normái szerint a világot örök időktől fogva létező és kibékíthetetlen ellentétek uralják. Katolikusok és protestánsok,angolok és írek,gazdagok és szegények konfliktusaiból épül fel a városi élet. Az állam pedig,amelynek feladata lenne megakadályozni az ellentétek elmélyülését,maga is erőszakszervezetté,szürreális ellenségkeresés eszközévé válik. Tömeges gyilkosságokat hajt végre,mindent megtesz azért,hogy a lakosság ne bízzon benne. 

Szürreális világ-szürreális nyelv. A mondatok gyakran állítmány nélküliek,az alany nem pontosan körülhatárolt,inkább csak határozók és furcsa jelzők által körülírt. Nem tudhatunk meg semmiről semmit,Anna Burns regényében még az is titokká válik,hol van a sarki vegyesbolt. A közösségeknek,a vallásoknak nincs saját nevük,kizárólag a másikhoz való viszony alapján jellemezhetjük őket. Lehet,hogy a titokzatos tejes nem is ember,hanem valami titkos közösség. 

Anna Burns anti-utópiája egyetemes érvényű. Nemcsak Észak-Írországban,de a világ bármely,diktatúra által elnyomott országában megtörténhetne az,amit a Tejesben olvasunk. A Tejes:tiltakozás a bezártság,az előítéletek ellen.Az abszurd,emberellenes történetek ellen.De mi is történik?Valójában semmi. Egy pletyka terjed el a középső nővérről,aki amúgy is különc,mert olvas az utcán,ami provokatív. A pletyka újabb pletykákat szül,és a végén az egész már nem érdekel senkit. 

Az Olvasót viszont nagyon is érdekli,mi folyik ezen a világból kivett településen. A nyelv plaszticitása a történet plaszticitását eredményezi. Azáltal válik valaki érdekessé,hogy senkit nem hajlandó nevén nevezni. A Tejes a 21.század legkülönlegesebb regénye,2018-ban megkapta az egyik legrangosabb irodalmi elismerést,a Man Booker-díjat. Méltán. Ezt a könyvet minden olvasni szerető embernek be kell szereznie,és részesūlnie kell ebben a furcsa nyelv-élményben. Aztán,hogy ez elnyeri-e a tetszését,már egyéne válogatja. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása