Vasy Géza:Galgóczi Erzsébet Emlékkönyv

 Galgóczi Erzsébet nem tartozott a Kádár-korszak dédelgetett kedvencei közé. Regényeiben(a mai Olvasók leginkább a Vidravast és A közös bűnt ismerik),novelláiban őszintén,minden szépítés nélkül írt a falusi emberek,a gyári munkások életéről. Az általa rajzolt kép gyakran nem egyezett a hivatalos propaganda által sugallt hurráoptimista nézőponttal. Az írónő tragikusan korai halála után Vasy Géza irodalomtörténész állított méltó Emlékkönyvet e nagyszerű alkotónak.

Megismerhetjük,Galgóczi kéziratos,félbemaradt önéletrajzából a szülőfalut,Ménfőcsanakot,melynek határában zajlott le 1044-ben a ménfői csata. Képet kapunk a hajnali fél ötkor gyári munkába induló esztergályostanonc életéből. Látjuk,hogyan olvas hajnalban,a konyhában Petőfit a tizenéves falusi lány. Lépésről lépésre követhetjük,hogyan lett Galgóczi Erzsébetből író. Bevezetést nyerünk egy igazán nagy író alkotói módszerébe:hogyan választ témát,hogyan dönti el,milyen műfajban írja meg az adott témát,mit tanulhat a szépíró a krimitől,hogyan kell ábrázolni a műben az emberi szenvedélyeket,szabad-e a fájdalomra,a negatív élettapasztalatokra helyezni a hangsúlyt,lehet-a részvét az alkotó alapérzése. 

Bertha Bulcsúnak Galgóczi Erzsébettel készült nagyinterjújából pedig kibontakozik előttünk az ember. Mit szeret csinálni szabadidejében,hogyan néz ki a lakása,mi a véleménye a politikáról,az akkoriban Magyarországra is megérkező új trendekről,pl. a feminizmusról. 

Galgóczi Erzsébet közéleti szereplő is volt. Szakszervezeti vezetőséget,sőt,országgyűlési képviselőséget is vállalt. E tevékenységeiről is részletesen olvashatunk Vasy Géza könyvében. 

Mint ahogy válogatást kapunk a műveiről írt kritikákból is. Ezek,főleg az 1960-as évekből valók,sok esetben eléggé rosszindulatúak. Hol a témaválasztás extrém voltát kifogásolják,hol a karaktereket tartják túlzottan halálvágyónak,pesszimistának,van,aki pedig az egész Galgóczi-univerzumot mesterkéltnek tartja. Mint mondtuk,Galgóczi Erzsébet nem tartozott a rendszer kedvencei közé. 

Kinek ajánljuk a Vasy Géza által szerkesztett Emlékkönyvet?Mindazoknak,akiket valamiért érdekel,akiket valahogyan megfogott ez a különös sorsú írónő. De legfőképpen ajánljuk az irodalomtörténészeknek:aki belevág a Galgóczi-életmű kutatásába,ezzel kezdje!

Budapest,1993 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása