Ling Chen:A globalizáció manipulálása.A bürokraták befolyása a kínai üzleti világra

 Mi,európaiak,sokszor azt hisszük,hogy a nyugati multinacionális nagyvállalatok egymást törik a kínai piac megszerzéséért,Kínában pedig mindenki örömmel és tárt karokkal fogadja ezeket a cégeket. Ling Chen:A globalizáció manipulálása c.könyvéből kiderül,hogy ez távolról sem így van.

Mao Ce-tung halála után a kínai vezetés előtt nyilvánvalóvá vált,hogy változtatni kell az addigi autarkiára törekvő,elzárkózó irányvonalon. Kína tehát,ha óvatosan is,de nyitott. Beengedte a külföldi tőkét. Először a vegyesvállalati formával próbálkoztak,ám a multik nem akarták átadni kínai partnerūknek a tudást,inkább csak munkaerőpiacnak tekintették az ázsiai országot. Aztán következett az "övezetek korszaka",ám hamar nyilvánvalóvá vált,hogy egész Kínát nem lehet különleges gazdasági övezetté változtatni. Következésképpen minden nagyobb város,kerület,megye számára megengedték,hogy csúcstechnológiára épűlő gazdasági rendszert építsen ki.

Megkezdődőtt a FIE-k,azaz a külföldi beruházással működő vállalkozások becsábítása az országba. Adókedvezmény(akár offshore),ingyen telek,olcsó munkaerő,ingyen közmű. A kínai bürokraták pedig előrébb léptek a pontozásos teljesítményértékelésen alapuló szamárlétrán,ha jól teljesítettek. Kialakult tehát az MNC-k vezetésével összeforrt kínai bürokratikus elit. 

Ekkor jött a fordulat. 2006-ban a Kínai Kommunista Párt felső vezetése változtatott a stratégián. Hu Csin-tao elnök beszédet mondott,melyben kifejtette:mostmár nem külföldi nagyvállalatokat kell Kínába csábítani,hanem ki kell fejleszteni speciálisan kínai technológiákat. Azaz:hazai alapítású,innovációra épülő cégeket kell létrehozni és támogatni.

A hivatalnokok körében kitört a pánik. Hiszen másfél évtizede pont az ellenkezőjén dolgoztak!Ling Chen könyve éppen azt vizsgálja,hogyan sikerült-vagy nem sikerült-átállítani a bürokratáknak a gondolkodásukat,sikerült-e megvalósítani a pártközpont által kijelölt célt. Megvizsgálta tóbbek között Szocsou,Ningpo,Sencsen és Vuhszi városok fejlődését,és arra a következtetésre jutott,hogy minden város,minden régió másképp reagált,más úton ugyan,de elérték a kitűzőtt célt.Ám a gazdag forrásbázis áttanulmányozása során rájövünk,hogy a folyamat nem volt mentes a belső ellentmondásoktól. 

A globalizáció manipulálása c.könyvet elsősorban közgazdászoknak,Kína-kutatóknak,történészeknek ajánljuk. Nagyon adatgazdag,de sajátos problémát tárgyaló,igen szívonalas tudományos munka.

Magyarországon kiadja a Pallasz Athéné Könyvkiadó Kft,2019. Fordította a Kancellár Tanácsadó és Szolgáltató Bt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása