Robotos Imre:A nevetés vonzásában. Értelmezések a szatíra és a humor köréből

 Robotos Imre nevét,sajnos,kezdjük elfelejteni,pedig kitűnő magyarországi születésű,de Erdélyt választó újságíró,irodalomkritikus volt. 1973-ban jelent meg A nevetés vonzásában című kön yve a Kriterion kiadásában,azaz Romániában. Mint azt az alcím is mutatja,nem iskolás,kályhától-abkakig stílusú irodalmi elemzésekről,hanem laza szerkezetű,de gondolatgazdag írásokról van esetünkben szó. Esszék tehát,irodalmi művekről.

Miért bukott meg Arisztophanész Felhők című komédiája-merthogy megbukott,még ha az irodalomtankönyvek és -egyetemi jegyzetek erről nem is szívesen beszélnek. Robotos találóan mutat rá,hogy az írói szándék túlzásbavitele okozta ezt a botlást. Merthogy a felhőkben járó entellektüelek mellett az igazi bölcsekből is bolondot csinált,ezt pedig a mindenhez értő athéni közönség nem értékelte. Az utókor se nagyon...Díjazta viszont az emlékezet Cervantes Don Quijotéját,pontosan azért,mert nem bölcseket gúnyolt,hanem balgákat. Azokat az embereket-és mindnyájan ismerünk ilyeneket-akik a vágyaikat,ideálképeiket keverik össze a mindennapi valósággal. És azért olyan rokonszenves Sancho Panza alakja,mert ő ebben nem követi gazdáját. 

Mikszáth és Mikszáth. A magyar irodalom egyik óriása,talpköve. Robotos Imre mindenáron kritikai realistát akar faragni belőle.Azt írja,egy idő után már nem írt szatírát. Mai olvasó fejével már azt gondoljuk,szatírát nem lehet csak úgy írni. Az nem műfaj,az egy hangvétel,hangnem,ami vagy megvan egy íróban az adott pillanatban,vagy nincs. A kiegyezés rendszerének korrumpálódása láttán Mikszáthból elfogyott a naiv és derűs jókedv,inkább csak olyan öregkori keserű humorra,a sok nehézség után célba érkező idősödő ember fáradt humorára futotta. De A gavallérok-az zseniális mű. Azon,már bocsánat,hótra röhögi magát az ember.

A humor teremt-e harmóniát,kiegyensúlyozza-e a rosszat?Karinthy Frigyes egész, az Olvasóval láttatottnál sokkal harciasabb élete során igyekezett bizonyítani,hogy igen. Ezt a bizonyítási szándékot remekül veszi észre Robotos Imre. Mint ahogy azt is meglátja,milyen szépen hozza be a paraszti harmóniát az erdélyi magyar irodalomba Sütő András. 

A könyv olvastával azon tűnődtem,mai magyar irodalmunkban milyen szerepet kap a humor,a nevetés. Nagyon is sokat. Vagy mégsem?Mert más az,ha óriások viccelődnek,mint ha....De ez már nagyon messzire vezet bennünket. A lényeg az,hogy Robotos Imre:A nevetés vonzásában című könyvét-mely antikváriumokban talán még beszerezhető-minden irodalomszerető embernek,de tanároknak mindenképpen ajánljuk. Jó szórakozást!

Kriterion,Bukarest,1973.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása