John Kampfner:Gazdagok

 Mi a közös Ehnaton fáraóban,XIV. Lajos francia királyban és Bill Gatesben?Hát,csak annyi,hogy elképesztően gazdagok (voltak).John Kampfner:Gazdagok című könyve áttekinti,hogy a történelem ismert és kevésbé ismert ,de dúsgazdag uralkodói,vállalkozói,miként szerezték,őrizték meg ,és örökítették tovább irdatlan vagyonukat. 

Találkozunk e könyv lapjain Ehnatonnal,az ókori Egyiptom nagy vallási,társadalmi és politikai reformerével,aki nem tudott szervesen működő gazdaságot kiépíteni.Crassus viszont,az ókori Róma politikusa és hadvezére nagyon is értett az ingatlanspekulációhoz,a politikusok megvesztegetéséhez,a klientúraépítéshez. A hadviseléshez már nem annyira,ezért aztán a perzsák legyőzték őt,s legenda szerint forró aranyat öntöttek a szájába. Az arany volt a mindene Musza Manszának,a közepkori Mali Királyság uralkodójának. Miután irdatlan mennyiségű aranyát reprezentatív célokra költötte,nem maradt semmije,halála után birodalma széthullott.

A szupergazdagság másik nagy korszaka a koraújkor volt,a nagy földrajzi felfedezések és  A spanyol konkvisztádor Pizarro,a holland gyarmatosító Coen,az indiai angol uralmat a 18.században megalapozó ifjú és ambíciózus katona,Robert Clive,hatalmas vagyonuk ellenére nem lehettek nyugodt emberek. Folyamatosan konfliktusban álltak ugyanis az államhatalommal,a bürokráciával,amely nem nézte jó szemmel,hogy egyes emberek,semmibe véve az állami törvényeket,korrupt eszkökkel gazdagok lesznek,ezáltal potenciális hatalmi ellenpólust képeznek a jelenlegi rend uraival szemben. Ha pedig az államhatalom első embere,a hibásan Napkirálynak is nevezett francia XIV.Lajos célozta meg a rendkívüli gazdagságot,akkor azt csak a szegények brutális adóztatásával tudta megtenni. 

És a 19.század? Az iparosodás korszaka,a polgárság történelmi vezető szerepének kezdete?Németországban a Krupp-dinasztia,az Egyesült Államokban Carnegie próbált afféle patriarchális pszeudo-állami viszonyt kiépíteni munkásaival. Szigorú ellenőrzés(egészen a vécéhasználatig bezárólag),ugyanakkor jobb fizetés,prémiumok a tehetséges szakembereknek,szociális és egészségügyi ellátás jellemezte gyár-monstrumaikat. Carnegie aztán egészen más pályát futott be,mint Krupp. De ez nemcsak rajtuk múlt,más-más kultúrából és politikai viszonyok közül jöttek. 

A mai kor dúsgazdagjai már nem akarnak az állam,vagy bármiféle politikai hatalom játékszerévé válni. Úgy döntöttek,Ők maguk lesznek az államhatalom. Dubaj és Abu Dzabi sejkjei,a Putyinnak behódolt orosz oligarchák,a villáikban amerikai elnököket vendégül látó techguruk,geekek,a 2008-as pénzügyi válság előtt teljhatalmú uraknak számító Wall Street-i bankárok-mind-mind védeni igyekeznek vagyonukat a külső beavatkozás ellen. Hol sikerrel,hol sikertelenül. Vívják a maguk harcait.

John Kampfner könyve pedig siker. Újfajta,kitűnő színvonalú,sajátos szemléletű történelemkönyv,amely nemhogy közérthető,de rendkívül szórakoztató. Ajánljuk is,akár középiskolásoknak,beszámolók készítéséhez.Azonkívül ez a könyv inspiratív. Merthogy nekem,az egyszerű Olvasónak,miért nem jut eszembe valami jó kis meggazdagodási ötlet?Egyszerűen nem értem. 

Partvonal Kiadó,2016.Fordította Kállai Tibor és Marton Tamás
partvonal.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása