Dr.Baksai László:Lambaréné-küldetés

 Dr.Baksai László:Lambaréné-küldetés című kitűnő könyve Albert Schweitzernek,a Béke Nobel-díjjal kitüntetett orvosnak,filozófusnak,teológusnak,zenésznek és zeneesztétának állít nagyszerű emléket.

A könyv első részéből Albert Schweitzer életútját,munkásságát és szellemiségét ismerhetjük meg. Képet kapunk az inspiratív családi háttérről (az édesapa protestáns lelkész volt),az iskolai botladozásokról,a fokozatosan kibontakozó zenei érdeklődésről. Megtudhatjuk,miért pont az orgona lett a kedvenc hangszer,s hogyan talált egymásra Schweitzer és Bach,és hogyan született ebből az egymásratalálásból egy több,mint 450 oldalas,mind a mai napig használt szakkönyv. Szinte magunk előtt látjuk a misszionáriusi elhívás kibontakozását,az óceánjárón való hánykódást,a megérkezést Egyenlítői-Afrikába. Politikai bonyodalmak az első világháború idején,aztán a misszió folytatása,elképesztő orvosszakmai eredményekkel. 

Mindenellett viszont egy egészen egyedülálló,ma úgy mondanánk:keresztény-humanisztikus világnézet kibontakozása. Hogyan foglalhatnánk össze ennek lényegét?A legfontosabb az,hogy az ember része valami nagyobb egésznek,a természetnek,éppen ezért felelős környezetéért. Az emberi civilizáció alapja a kölcsönös megbecsülés kell legyen,hisz mindannyian egyazon természet részei vagyunk. A civilizációnak az erkölcsön kell nyugodnia. Az ember nem válhat a technikai fejlődés rabszolgájává. 

A könyv második része pedig a jelen,a 20 század vége-21.század eleje. Dr.Baksai István orvosigazgató a mind a mai napig működő lambarénéi kórházban. Van,ami változott Schweitzer óta,de a szellemiség nem. Sajnos,betegből is ugyanannyi van,ha nem több,mint a huszadik század elején. Álomkór,malária,fekélyek,köröm alá petéket rakó paraziták,tuberkolózis,AIDS-számtalan problémával kell megküzdeniük az itt szolgálatot teljesítő orvosoknak. Ráadásul alaposan meg kell ismerniük az itt élő embereket. Itt nincs szívinfarktus,stressz,nagyvárosi pánikbetegség,mindaz,amire az európai orvosi gyakorlat felkészít. Itt minden speciális,csak megfelelő gyakorlattal sajátítható el. Óriási értéke ennek a kónyvnek mindaz a sok megfigyelés,tapasztalat,vélemény,amit Dr.Baksai összegyűjtött.

Kinek ajánljuk a Lambaréné-küldetés című könyvet?Elsősorban is:minden orvostanhallgatónak és már praktizáló orvosának. Aztán pedig:mindenkinek. Mert egy olyan emberről szól,aki maradandó értekekkel gazdagította az újabbkori emberiség történetét.

Medicina Könyvkiadó,2003.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása