Hirschberg Jenő:A foniátria és a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság Története

 Hogy mi is az a foniátria? Az orvostudomány egyik ága, amint Hirschberg Jenő könyvének alcímében olvashatjuk:A kommunikáció, a hangképzés és a beszéd zavarainak kezelése. Aki részletesebb, mondhatni: szakmai meghatározásra, ennek a társadalom számára nélkülözhetelen tudományágnak specifikumaira kíváncsi, az nyissa ki a könyvet a 4-5. oldalon, ott részletesebb meghatározásokat, illetve az egyes területekhez szükséges szakmai kompetenciákat, tudás-szükségleteket is megtalálja. 

Hirschberg Jenő:A foniátria...című könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy bemutatja a foniátria hazai  történetét, nemzetközi özegbe ágyazva. Megtudhatjuk, hogy már Leonardo da Vinci is foglalkozott a beszéd, a hangképzés problémáival, de tudományos áttörés csak a 19.száza végén-20.század elején következett be, Gutzmann, Lutzinger, Perello munkásságáva. Magyarországon az 1940-es évek bíztató kezdeteit a világháború, majd az azt követő dogmatikus tudománypolitika tette tönkre. A magyar foniátria csak az 1960-as években éledt újjá. Sőt, a magyar egészségügyi minisztérium csak 1978-ban ismerte el a foniátriát újra önálló tudományágként- bár a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság alapszabályát már 1967-ben elfogadták.

Innentől kezdve nagyon szerteágazóvá vált a foniátria története, Hirschberg Jenő könyve ezt a történelmet időrendi, kronologikus sorrendben mutatja be. Megismerkedünk nagy professzorok, mások mellett Réthi Antal munkásságával. A rendkívül változatos és releváns fényképanyag által virtuálisan ott lehetünk a nagy kongresszusokon, Koppenhágában, Kyotóban, Finnországban. Megtudjuk, mikor milyen fontosabb szakmunkák jelente meg, tehát a könyv egyfajta különleges szakirodalmi ismertető funkcióját is betöltheti. A könyv minden lapjából élet árad, elevenség, bizonyítva, hogy ez a nagyon fontos tudományterület minden évben, sőt, minden hónapban, letett az asztalra valami olyat, ami a betegek számára fontos.  
A 163. oldaltól olvashatjuk Dr. Hirschberg Jenő és Dr. Mészáros Krisztina tanulmányát Foniátriai a fül-orr- gégészeti gyakorlatban című művét, amely egyfajta összegzése a gyermek- és felnőttkorban kialakuló fontosann foniátriai problémáknak, és azokhoz kapcsolódó legfontosabb gyógymódoknak. 

Kiknek ajánljuk ezt a könyvet? Elsősorban orvosoknak, orvostanhallgatóknak, és mindazoknak, akik küzdenek valamilyen foniátriai problémával. A könyv nyelvezete- bár természetesen tartalmaz orvosi latint- érthető, nem kell hozzá külön szótár. Úgyhogy, akit érdekel ez a terület, bátran vesse bele magát Hirschberg Jenő könyvébe! 

Kiadta Dr. Hirschberg Jenő, Budapest, 2003.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása