Illés György:Kivégzés karácsonykor

 Illés György remek könyve a magyar nemzet nagy hősének,Bajcsy-Zsilinszky Endrének (1886-1944)állít emléket. A Kivégzés karácsonykor igazi ismertterjesztő történelmi könyv,mely végigvezet bennünket Bajcsy-Zsilinszky egész életútján. Részletesen szól az Áchim-gyilkosságról,mely egész életen át árnyékot vetett Bajcsy-Zsilinszky politikai pályájára. Kiderül,hogy a véres büntényt megelőző este Áchim és részeg bandája elrabolta,megkötözte és egy disznóólba zárta Zsilinszky Endre édesapját. A két fiú ezt az emberrablást és megalázást akarta Áchim Andráson számonkérni,eközben dördült el a lövés. Ez a tény persze,nem menti fel a Zsilinszky-testvéreket a bűn alól,de azért árnyalja a képet...

Bemutatja a könyv a politikus Bajcsy-Zsilinszky Endrét.(Bajcsy az édesanyja vezetékneve volt). Megtudjuk,hogyan vélekedett,milyen reform- koncepciókat dolgozott ki a földműves-szövetkezetekről,a nyolcosztályos népiskoláról,mi volt az álláspontja a hitleri Németországgal kapcsolatban. Bajcsy-Zsilinszky Endre már 1941-ben meg volt győződve arról,hogy Magyarország ebben a háborúban is a vesztes oldalon áll. Felszólalt 1942-ben az újvidéki mészárlás kapcsán,követelte a tettesek szigorúbb megbüntetését. Memorandumokat fogalmazott,próbálta rávenni Horthyt a háborúból való kilépésre,sokáig hiába.Csatlakozott a háborúellenes Történelmi Emlékbizottsághoz. Mikor hallgattak szavára,akkor már késő volt.

Nagyon részletesen taglalja Illés György az 1944.év eseményeit,Bajcsy-Zsilinszky két letartóztatását. Mindkettő teljesen jogszerűtlen volt. Kiderül:Bajcsy-Zsilinszky mindvégig kitartott a kegyetlen vallatások alatt is. A nyilasok egyáltalán nem tisztelték benne a parlamenti képviselőt,ugyanúgy,sőt,talán jobban kínozták,mint fogolytársait. Hősünknek lett volna lehetősége a szökésre,a Sopronkőhidára szállítás közben egy emberséges őr felajánlotta neki ezt az opciót. De Bajcsy-Zsilinszky nem kért belőle. Inkább vállalta a halált. 

Külön foglalkozik Illés György Bajcsy-Zsilinszky emlékezetével. A második világháború után megkapta a hősnek kijáró tiszteletet,dísztemetést. Azóta pedig ott él a magyarság kollektív emlékezetében mint olyan ember és politikus,aki tisztán látott még a zavaros vizekben is. Illés György:Kivégzés karácsonykor c.művét mindenkinek ajánljuk. De tényleg:Mindenkinek.

Ifjúsági Lap-és Könyvkiadó,1986.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása