Hammond Innes:A Maddon-szikla

 Hammond Innnes(1913-1998) Magyarországon talán kevésbé ismert brit író. A Maddon-szikla című könyve kiválóan egyesíti magában a klasszikus tengerész-regények, a bűnügyi regények és a klasszikus kalandregények minden előnyét, ezek hátrányai nélkül. Éppen ezért a Maddon-szikla egy mindenki számára ajánlható, remek kis szórakoztató bestseller, amelyet a világ minden táján élveznek az Olvasók. 
Mégsem vált klasszikussá. Talán azért, mert amikor megjelent- 1980-as évek- a közönség már nem Kinces sziget-típusú tengerészregényekre vágyott. Akkor, ha szabad ezt a kifejezést használni, éppen másnak volt szezonja a világ egyik legváltozékonyabb piacán, a bestseller-piacon. 

A történet a második világháború idején játszódik.Néhány angol tisztet, köztük Vardyt, az elbeszélőt, a Szovjetunióba rendelnek, hogy segítsenek a Vörös Hadseregnek üzembe helyezni egy speciális fegyvert. A katonák teljesítik feladatukat, ám sehogy nem akar megérkezni a hazarendelő parancs, az angol katonák a jéghideg Murmanszkban vesztegelnek, várva, hátha értük jön valaki. Aztán megérkézik a várva várt parancs: a Trikkala nevű hajó fedélzetén jutnak vissza Angliába, egyúttal őrszolgálatot látnak el különleges repülőgép-motorokra kell vigyázniuk. Hamarosan rájönnek, egyáltalán nem rutinszerű utazásról lesz szó. A hajó kapitánya, bizonyos Halsey, komplett őrült, állandóan Shakespeare-idézetekkel traktálja környezetét. Arra is rájönnek a katonák- miután egyikük a parancs ellenére felbontja a ládát- hogy egyáltalán nem repülőgépmotorokat kel őrizniük, hanem annál értékesebbet:ezüstrudakat. Vardynak határozottan nem tetszik az a sok gyanús pusmogás, amit Halsey kapitány és Rankin parancsnok folytat. Aztán egy hajnalban a Trikkala felrobban. A mentőcsónakok nincsenek használható állapotban, Vardy megtagadja a parancsot, hogy katonáival együtt beszálljon. Ezért haditörvényszék elé állítják. A bírák nem éppen a katonák mellett állnak. De azt azért a bíró is érzi, hogy valami nincs rendben...A történetből nem hiányozhat a szerelmi szál sem:Vardyt, miután megkezdődik a tárgyalás, katonatiszti családból való menyasszonya otthagyja. Ám cserében a sors megadja a srácnak az igazi nagy szerelmet. 
Azt gondolom, Innes legnagyobb sikerű művének van egy teológiai olvasata is. A jó mindig legyőzi a gonoszt, ám a gonosz mindig feltámad. Merthogy bennünk él. 

A Hammond-szikla, Szerző szándékaival teljesen egyöntetűen, rezonál a Kincses sziget című, klasszikussá vált kalandregényre. Ez a rezonancia egyáltalán nem bántó, sőt, előbbreviszi a történetet, hozzáad, nemesíti az amúgy sem rossz bort. Talán ez adja azt az értéket, amely Innes művét beemeli a komoly irodalom szélére. Talán tizenkét éves kortól felfelé mindenkinek ajánlható a könyv, remek olvasmány, hosszabb vonatozáshoz kitűnő időtöltés. 

Magvető, 1986.Fordította Ladányi Katalin

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása