Paul Auster:4321

 A különös című könyv Paul Auster írói munkásságának eddigi legfényesebb darabja. A 4321 műfaját tekintve nagyregény, témáját tekintve családregény illetve fejlődésregény. Igazi irodalmi remek, elődjét a Capote-féle tényregényben éppúgy megtaláljuk, mint Thomas Mann nagy családregényeiben. 

Amerikában járunk, ahol megszületik a kis Archie Ferguson. Pontosabban:négy Archie Ferguson. Ezen Archie Fergusonok sorsán keresztül bontakozik ki egy bevándorló amerikai család teljes története. Miért változtatott nevet a 19.századi Oroszországból érkező dédapa? Hogyan próbált boldogulni és az " amerikai álom" részese lenni a távoli ős, aki végül szomorúan végezte...Emlékszik-e valaki nagyapára, akit egy bűnbanda lőtt agyon, merthogy éjjeliőrként rosszkor volt rossz helyen? A távoli múlt folyton visszajár a jelenbe, ahogy haladunk előre a regénybe, a " nagy történelem" és a "kis történelem" folytonos jelenlétét érezzük. Mintha Amerika nem tudna kilépni múltjából, hanem körkörösen benne forog, úgy próbál folyton megújulni, hogy közben régi bőrét nem vedli le. És hogy ez jó vagy rossz, azt az Olvasónak kell eldöntenie. 
Ahogy megyünk előre az időben, megérkezünk a kis Archie Ferguson szüleinek kálváriájáig. apuka folyton dolgozik, a testvéreivel vezet bútoráruházat. A testvérek enyhén szólva méltatlanul viselkednek: lopnak a kasszából, szerencsejáték-függővé válnak, amit aztán megint a sikkasztott pénzből fizetnek. Stanley-nak- azaz apukának, a családjára már nem marad ideje, a kisfiú számára az apa: mítosz. Éppen ezért barátkozik össze Noah-val, kissé őrült kortársával, akinek az apja szintén nem átlagos figura: író, a család első művésze. Felesége, Mildred, Archie nagynénje, egyetemi tanár. Megtanítja olvasni Fergusont, még iskola előtt. Aztán jön a katasztrófa: Stanley testvére, Lew, akkorát sikkaszt, amennyit csak hatalmas pénzügyi segítség árán tudna finanszírozni. Ezért aztán kitalálja, hogy gyújtsák fel a boltot a biztosítási pénzért. Stanley, egy véletlen folytán, bennég az épületben, Ferguson apa nélkül marad. 

Zseniális, ahogy Paul Auster bemutatja, hogyan lesz a kis, otthonülő, begipszelt lábú Fergusonból igazi kamasz. Aki rajong a Baseball-ért, gyűjti a kártyákat, a teniszt viszont unalmasnak találja, Anya pedig nem engedi, hogy futballozzon- természetesen amerikai futballról van szó. Azok a finom lelki rezdülések, a felnőttek világának egyre alaposabb tanulmányozása, a felnőttekről kialakított reflexiók- talán egy kicsit magunkra is ismerhetünk, mi,európai férfiak. Jómagam visszaemlékeztem a magam tizenéves korára, amint rácsodálkoztam a világra, amint belenőttem abba a valóságba, amely körbevett. 
S az is nagyon előnyére válik a regénynek, hogy minden történelmi kontextusba ágyazódik. Első világháború, Roosevelt kampánya, második világháború, koreai háború, a Rosenberg házaspár elítélése, rajongás John F.Kennedy iránt, a televízió megérkezése a háztartásokba- mind- mind ott van a 4321 című regényben, mégsem érezzük történelmi regénynek Auster művét. Minden szívdobbanás, minden sora ennek a könyvnek akár a mi közép-európai életünkben is megeshetett volna. Kis örömök, nagy bánatok- ez a 4321. Mindenkinek ajánljuk, aki szeret olvasni, bár elég terjedelmes könyv, de megéri. Nagyon is megéri elolvasni. 

Fordította Pék Zoltán.Európa Könyvkiadó, Budapest,2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása