Philip Yancey:Jelek a láthatatlan világból

 Philip Yancey kanadai író, teológus, amatőr hegymászó, természetbúvár és még ki tudja, mi mindennel foglalkozik. Könyveiben olyan, a spirituális és a mindennapi élettel kapcsolatos problémákat vet fel, melyről sem a keresztény egyházak, sem a világi média nem sokszor beszél. A Jelek a láthatatlan világból azzal foglalkozik, hogyan mutatkozik meg- vagy éppen ellenkezőleg, látszatra nem mutatkozik meg Isten jelenléte ebben a földi világban, illetve: milyen problémákat kell megoldania annak a keresztény hívőnek, aki itt, ebben a modern világban elégedett, boldog életet akar élni. 

Yancey szerint a modern gondolkodás legnagyobb baja a redukció, azaz a túlzott egyszerűsítés. Ez jelenti azt, hogy elhanyagoljuk a mélyebb öszefüggéseket, mnegmaradunk a felszínen, de ez a felszín az embernek túlzott örömérzetet nem nyújt, mert újabb és újabb élményekre van szükség ahhoz, hogy az ember ezekből építse fel önbecsülését. Nagyon szívfájdító a 126. oldalon közölt bűnvallás-tömeg: az anonym bűnvallók egy erre specializált weboldalon leírják, hogy nem bírnak leállni szenvedélyeikkel, csak az anyagi világot, az autót, a nagy, tengerparti házat tekintik fontosnak, aztán írnak a bennük rejlő agresszióról, mely elsősorban az üzleti életben nyilvánul meg ( pénz és karrier szeretete egyszerre), mások lustaságukat vallják be. Elszomorító- ez már recenzens véleménye- de legyünk optimisták! A bűn felismerése, megvallása, még ha anonim módon történik is, lehet az első lépése egy általános bűnbánatnak, egy fordulatnak, mely a szellemi értékek felé irányul. 

Yancey idézi Morton Huntnak az emberi elméről szóló könyvéből, hogy létezik az emberi elmében egy nyugtalanság, valami furcsa hajtóerő. Ezen recenzens ( én ezt egy nagyon rossz értelemben vett irodalmias megfogalmazásnak, mesterkélt titulusnak tartom, úgyhogyhogy a továbbiakban csak úgy fogom mondani:én), igencsak elgondolkodott,( azaz: elgondolkodtam). Mert ha ez a gén nem létezne, akkor sem Newton, sem Einstein munkássága nem jött volna létre. Hétköznapi életünkben azonban ez a folyvást előrehajtás inkább káros. Teológiai szemmel ez bűn, hiszen elválaszt Istentől, ráadásul újabb és újabb nyugtalanságba hajszolja az embert. 

Most nézzük, miért is ajánlom minden kereszténynek és jövendő kereszténynek,más vallásúaknak,materialistának és ateistának (igen, Kedves Látogató, ez nem elírás, nekik is szólhat ez a könyv,meg bárkinek,aki ezen a bolygón él) a Jelek a láthatatlan világból című könyvet!
1. Yancey nem felekezeteknek szóló könyvet ír. Bárki megérti, függetlenül attól, hogy melyik keresztény egyházhoz tartozik vagy éppen nem tartozik.
2. Óriási sztorikkal illusztrálja nyelvileg közérthetően megfogalmazott mondanivalóját. 
3. Esszéjellegű, nincsenek lábjegyzetek, de a szövegben mindig jelölve van a forrás. Azt gondolom, ez így korrekt.
4. Végül a legfontosabb:minden egyes gondolaton, mondatrészen, lehet töprengeni, viszonyulni hozzá:elfogadni-részben elfogadni-elutasítani. Philip Yancey nem akar semmit rábeszélni-rátukmálni Olvaóira, engedi, hogy ők maguk alakítsák ki álláspontjukat. 
5. A tradicionális, biblikus témák mellett, olyan, a 21.századhoz kapcoslódó jelenségekről is szót ejt, mint a mesterséges intelligencia. Ez nem jelenti a mai kor gazdasági-társadalmi- spirituláis jelenségeinek kritikátlan elfogadását, sőt...de mindig megvan a befogadó teljes szabadsága:a Szerző együtt jár velünk egy úton, de ha Te nem ezen az úton akarsz járni, szomorúan bár, de elfogadja. 
Úgyhogy Yancey könyvét minden kereszténynek, fiatalnak és idősebb fiatalnak ajánljuk, bárhol is él a Földön, bárhogy is viszonyul a nem materiális dolgokhoz. Ebből a könyvből minden korosztály és mindenféle végzettségű ember rengeteget tanulhat. 

Magyarországon kiadja a Harmat Kiadó, Budapest, 2018. Fordította J. Füstös Erika.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása