Sean O'Casey:Juno és a páva

 Sean O' Casey a modern ír irodalom egyik megalapozója, talpköve. Prózájában, drámáiban a modern Írország politikai küzdelmeinek a hétköznapi emberekre tett hatását vizsgálja. 
Juno és a páva című drámája 1922-ben játszódik. Írország politikailag megosztott a függetlenségpártiak és az uniópártiak között. A darab a boyle család- tipikus, hétköznapi ír família- életébe vezet be bennünket. Boyle "kapitány", aki még soha nem járt tengeren, csak a kocsmában szájhősködik, az apa, folyton egy Joxer Daly nevű élősködő szélhámossal lóg. Egyiküknek sincs se pénze, se munkája. Boyle-t és családját a felesége tartja el. Egy alkalommal küldönc érkezik Boyle-hoz:van munka, csak szólni kell egy építésvezetőnek. Erre a derék családapának fájni kezd a lába...Aztán mindkét lába....Úgyhogy sört iszik rá, amit persze mindig Mrs. Boyle vásárol. 
A fiú, Johnny Boyle alapjában véve rendes fickó, de a polgárháborúban megsebesült, elvesztette egyik karját, azóta betegesen túlérzékeny. Bántja, ha elalszik a mécses a Mária-szobor előtt. Nem bírja elviselni a túl erős hangokat, fényeket, és persze ő sem azon van, hogy munkát keressen. 

A család életébe a lányuk hoz változást. A lány udvarlója ugyanis, a finom és intelligens Mr. Bentham, tanító, de olykor-olykor ügyvédi feladatot is ellát. Egyszer aztán elmondja, Boyle-nak, hogy rámosolygott a szerencse. Egy gazdag, eddig ismeretlen másod-unokatestvér kétezer fontot hagyott rájuk. Az akkoriban, s pláne ilyen szegényes környezetben, hatalmas pénz volt. Azt is elmondja a botcsinálta ügyvéd, hogy nagyjából egy hónap kell a pénz átutalásáig. A Boyle család nem várja meg az egy hónapot, hanem hitelbe vásárolnak
- bútort, lakásdíszeket
- élelmiszert
- gramofont
- ruhákat
- meg mindent, amit csak lehet. 
Környezetük biztosara veszi, hogy megkapják a pénzt. 
Aztán kiderül ,hogy mégsem. Mr. Bentham ugyanis rosszul fogalmazta meg a végrendeletet, nem névre szólóan definiálta az örököst, így Boyle-ék pénze oda. A hitelezők pedig jönnek és elviszik a 
- bútort
- a lakásdíszeket
- a gramofont
- a ruhákat
- meg mindent, amit csak lehet.
Ja: ráadásul a Mary lányról kiderül, hogy terhes, ami akkoriban a világ szégyene volt egy férjezetlen lánytól. 

Sean O'Casey vígjátékba illő története mögött egy nép tragédiája húzódik. A bérházból, ahol a család lakik, egyre több fiatalember sebesül meg, illetve hal meg. Az egész, amúgy bohózatba illő történet egy allegória: A kitörésre való képtelenséget, a vereségre való  született hajlamot ábrázolja a Juno és páva című színdarab. 
Aztán, ha végigtekintünk, a 20-21.század történelmén, látjuk, hogy Szerzőnknek nem lett igaza. Írország megerősödött, napjainkban Európa egyik leggazdagabb állama, és turisták számára is igen vonzó. 

Ajánljuk, ahogyan szoktuk, hogy mielőtt valaki színpadon tekinti meg az előadást, előbb olvassa el  könyv formájában. Nagyon izgalmas, feszült, érdekes színdarab, ahol tragikus és komikus pillanatok váltják egymást. Boyle karaktere pedig egy középkorú férfiszínésznek rendkívül hálás feladat. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása